Cu câteva zile înainte de deces, familia femeii lansase un apel disperat către pacienții vindecați de coronavirus pentru a dona plasmă, crezând că aceasta ar putea fi singura ei șansă. Infirmiera era internată la Spitalul de Boli Infecțioase Iași din data de 1 aprilie 2020.
“Am fost sfătuit de către colegii soției să caut pacienți vindecați de coronavirus ca să doneze plasmă. Într-un final, găsisem. Ieri am sunat la spital pentru a anunța acest lucru și mi s-a spus că soția mea a murit. Ea nu suferea de alte boli, lua doar pastile pentru tensiune. Auzisem că plasma o poate salva și am făcut tot posibilul să caut un donator. Exact când am sunat la spital, exact atunci am aflat că murise. Înțeleg că nu sunt doritori să doneze, cred că le este frică să nu se îmbolnăvească din nou”, a declarat soțul femeii pentru BZI.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a precizat că pacienta se afla sub tratament cu Remdesivir, însă fără nici un rezultat.
“Din păcate, o pacientă în vârstă de 51 de ani, internată la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, a decedat ca urmare a unei forme grave a bolii. Acesteia i se administra Remdesivir. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, în ciuda eforturilor depuse de către cadrele medicale”, a declarat Carmen Dorobăț.
La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași a intrat în funcțiune un aparat de plasmafereză încă de săptămâna trecută. Aici ar putea veni pacienții vindecați de COVID-19 să doneze plasmă convalenscentă, despre care mai multe studii au arătat că ar avea efect în tratarea bolii.
De la instalarea aparatului, doar trei donatori de plasă s-au prezentat. Aceștia au fost respinși pe motiv că erau anemici. În prezent, la nivelul județului Iași sunt 156 de persoane vindecate de coronavirus.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro