Cauza o constituie săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice, respectiv, fraudă informatică, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită, trafic de influenţă, instigare la fraudă informatică, cumpărare de influenţă, potrivit unui comunicat al DIICOT.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014-2015, la diferite intervale de timp dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, suspecta, inspector în cadrul Direcției Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 București, din cadrul Primăriei Sector 5 București, a modificat date informatice din sistemul informatic aparținând Direcției Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 București, cu privire la amenzile primite de câteva zeci de persoane domiciliate pe raza sectorului 5, în sensul că le-au fost şterse creanţele fără nicio bază legală sau respectivele creanţe au fost transferate pe numele unor persoane decedate, în schimbul unor sume de bani.
Prejudiciul produs în cauză este în valoare de 132,000 lei.
De asemenea, faţă de un alt suspect s-a reţinut că, în perioada 2014-2015, la diferite intervale de timp dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, a pretins și primit sume de bani de la diferite persoane, respectiv jumătate din contravaloarea cumulată a amenzilor de la rolul deschis în evidențele Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector 5, sume de bani pe care le-a remis suspectei, în scopul ca persoanele interesate să obțină certificate de neurmărire fiscală.
Cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe sisteme informatice, hard-disk-uri, smartphone-uri, stick-uri şi carduri de memorie, CD-uri şi DVD-uri şi înscrisuri.
La sediul DIICOT- Structura Centrală au fost aduse în vederea audierii un număr de 35 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.
În aceste activități au fost angrenaţi şi poliţişti din structurile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Giurgiu şi Dâmboviţa, luptători S.I.A.S. şi jandarmi.
Recent, și proiectul de 85 de milioane de euro pentru informatizarea zonelor sărace a intrat în atenția DIICOT.
DIICOT precizează că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Foto: DIICOT
CITEȘTE ȘI… Gregorian Bivolaru este pândit de o anchetă penală și în Italia. Trimisa MISA Tv în Franța apare pe un site sexy – surse
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro