Decizia, pronunțată de Curtea de Apel din Circuitul al 5-lea din SUA, cu sediul în New Orleans, este văzută ca un eșec de grupurile din industria tehnologiei, care avertizează că platformele online vor deveni spații în care se poate răspândi conținut periculos.
„Astăzi respingem ideea că corporațiile au dreptul liber de a cenzura ceea ce spun oamenii, conform Primului Amendament”, a precizat în hotărâre judecătorul Andrew Oldham, numit de fostul președinte Donald Trump.
Hotărârea deschide calea Curții Supreme a SUA să se pronunțe asupra acestei legi.
Conservatorii și comentatorii de dreapta cred că legea este necesară pentru a împiedica companiile „Big Tech” să cenzureze opiniile utilizatorilor rețelelor sociale.
Legea fusese contestată de grupuri tehnologice precum NetChoice și Computer & Communications Industry Association, care include Facebook, Twitter și YouTube, parte a grupului Alphabet, care au pierdut astfel în instanță.
Giganții online au încercat să-și păstreze dreptul de a reglementa conținutul publicat de utilizatori pe rețelele sociale în cazuri precum cele în care poate provoca acte de violență, avertizând că în lipsa unei reglementări pot permite distribuirea unor mesaje ale extremiștilor sau teroriștilor.
Computer & Communications Industry Association se opune ideii ca toate punctele de vedere să fie tratate în mod egal și precizează într-un comunicat că „«God Bless America» (Dumnezeu să binecuvânteze America – n.r.) şi «Death to America» (moarte Americii – n.r.) sunt ambele puncte de vedere şi este neînţelept şi neconstituţional ca statul Texas să oblige o afacere privată să le trateze la fel”.
Pe de altă parte, sunt conservatori care acuză companiile de practici abuzive, referindu-se la suspendarea contului de Twitter al fostului președinte american Donald Trump după atacul susținătorilor săi asupa Capitoliului, în ianuarie 2021. Reprezentanții Twitter au argumentat atunci că exista „riscul unei instigări suplimentare la violenţă”.
Legea din Texas, care a fost adoptată de legislativul condus de republicani, interzice companiilor din social media care au în fiecare lună cel puțin 50 de milioane de utilizatori activi să-i cenzureze pe baza „punctului de vedere”. Astfel, utilizatorii sau procurorul general al statului pot să dea în judecată companiile.
Foto: Hepta