Càrn Deas este o insulă nelocuită, care măsoară doar 270 de metri în lățime și 530 de metri în lungime. Se află la 6,4 kilometri de coasta Ullapool, în nord-vestul Scoției și este o zonă populară pentru navigație, animale sălbatice și pescuit maritim.
Cei care vor să cumpere insula și să construiască pe ea o proprietate de lux pot întâmpina probleme. Asta deoarece cei care au scos-o la vânzare spun că cea mai mare clădire care poate fi ridicată ar fi o „cabină mică”. Chiar și aceasta ar avea însă nevoie de un aviz de planificare, așa că dezvoltatorii care intenționează să facă insula locuibilă ar putea întâmpina probleme.
Potențialii proprietari pot ajunge pe insulă cu barca în 25 de minute, de la debarcaderul Badentarbat, de lângă satul Achiltibuie sau din portul Old Dornie. Satul are un magazin, poștă, un hotel, restaurant și o școală primară.
Càrn Deas are o coastă abruptă, cu stânci, golfuri și o plajă cu pietriș și este înconjurată de ape cristaline.
Insulele de vară (Summer Isles) și-au câștigat numele după ce crescătorii locali de animale își duceau acolo oile pentru pășunatul de vară.
Tanera Mor a fost ultima insulă locuită a arhipelagului de pe coasta de nord-vest a Scoției, până când proprietarii au pus-o la vânzare în 2014. Grupul de 17 insule, amplasat în mijlocul peisajelor uluitoare, accidentate, găzduiau peste 100 de oameni în urmă cu puțin peste un secol.
Insulele au fost ocupate prima oară de vikingi și, la sfârșitul secolului al XIX-lea, adăposteau 120 de locuitori și o industrie înfloritoare de pe urma heringului pescuit în zonă. O insulă fictivă numită Summer Isle a reprezentat decorul filmului „The Wicker Man” din 1973.
„Coasta de vest a Scoției și, în special, apele pitorești din jurul Insulelor de vară, sunt renumite pentru calitatea navigării și a sporturilor acvatice. Zilele lungi de vară și curentul cald al pârâului Golfului asigură că apele marine ale Càrn Deas sunt un teren bogat de hrănire pentru păsările marine și viața acvatică. Sunt destui pești de prins de pescarii de toate abilitățile. Delfini, balene, rechini și vidre sunt văzute în apele din jurul Insulelor de vară. Apele sale adânci și limpezi oferă condiții ideale pentru scufundări și snorkelling”, au descris insulele Serviciul forestier din Edinburgh.
FOTO: Profimedia