Într-un video publicat în exclusivitate de Libération apare, în prim-plan, un vameș român cu chipul acoperit de o mască chirurgicală și un baston de cauciuc pe care-l agită în aer. Îi împinge spre câmpurile sârbești pe refugiații care au reușit să treacă ilegal în România. Imaginile surprinse de o cameră de vânătoare sunt prima dovadă a existenței expulzărilor forțate la granița dintre România și Serbia. Aceasta este o practică condamnată de Convenția privind statutul refugiaților, semnată în 1951 la Geneva.
Jurnaliștii de la mai multe media europene, coordonați de la Lighthouse Reports, au documentat video trei cazuri de expulzări ilegale ale refugiaților în zona de frontieră cuprinsă între localitatea sârbă Majdan și Beba Veche.
Într-una dintre filmări, doi vameși discută cu un grup de refugiați care stau în câmp. Cu bastoanele în mână, polițiștii le cer acestora să se întoarcă în Serbia. „Ne vedem și mâine”, glumește apoi în engleză unul dintre angajații Poliției de Frontieră.
Zona e de mult timp un punct important pe ruta migratorie din Balcani. Dar, după ce maghiarii au ridicat garduri de sârmă ghimpată, refugiații au început să se îndrepte preponderent spre frontiera cu România, notează Libération.
În toate cele trei cazuri de expulzări documentate de jurnaliști au fost implicați polițiștii de frontieră români. Imaginile video nu fac decât să dovedească numeroasele semnale de alarmă trase în ultimele luni de ONG-uri. În ultimele rapoarte lunare, Rețeaua de Monitorizare a Violențelor de la Granițe atrage atenția atât asupra expulzărilor de la granița româno-sârbă, cât și asupra agresiunilor la care autoritățile îi supun pe refugiații care reușesc să solicite azil în Timișoara.
„Ne-au forțat să facem flotări”
În ultimele cinci luni, jurnaliștii au reușit să strângă 12 mărturii ale unor refugiați expulzați de vameșii români peste granița cu Serbia. În unele cazuri, polițiștii de frontieră ar fi recurs și la acte de violență, acuză refugiații întorși în Majdan.
„Când ne-au prins la graniță, polițiștii ne-au forțat să facem flotări. Când am terminat, au început să ne lovească din nou”, spune un tată sirian, care pe 8 septembrie a încercat pentru a treia oară să treacă, împreună cu familia sa, granița spre România. O nouă încercare eșuată.
Tacticile violente ale vameșilor români au fost confirmate, pentru jurnaliștii europeni, inclusiv de două surse din Poliție. „Dacă îi primim pe toți, nu avem unde să-i ținem”, explică sub protecția anonimatului un sindicalist din Poliție.
De partea cealaltă a graniței, vameșii sârbi se plâng că au trebuit să intervină pentru a-i împinge înapoi pe colegii români, care s-au aventurat cu mult peste graniță pentru a-i fugări pe refugiați.
„Nu avem nicio îndoială cu privire la acuzațiile migranților. Românii se folosesc de forță pentru a-i convinge să nu mai încerce vreo traversare”, a mărturisit un vameș sârb.
Poliția de Frontieră nu a transmis o reacție până în momentul publicării materialului din Libération. Însă au transmis un răspuns la o solicitare adresată de ziarul Libertatea.
„Poliţiştii de frontieră români nu intră în contact cu grupurile de migranţi”
Deși le-am trimis reprezentanților Poliției de Frontieră clipul publicat în exclusivitate de Libération, instituția susține într-un răspuns oficial că în asemenea situații intervin doar autoritățile din Serbia.
„Este de apreciat colaborarea cu autoritățile statului vecin care intervin prompt, ori de câte ori polițiștii de frontieră români anunță prezența grupurilor de persoane, observate pe teritoriul Serbiei, care manifestă vădit intenția de a trece fraudulos frontiera în România”, se arată în răspunsul Poliției de Frontieră.
De asemenea, instituția punctează că „poliţiştii de frontieră români nu intră în contact cu grupurile de migranţi, acestea fiind preluate de către autoritățile sârbe și îndepărtate din zona de frontieră”.
Însă filmările jurnaliștilor demonstrează că, cel puțin în trei ocazii diferite, vameșii români au intrat în contact cu refugiații care reușiseră să treacă ilegal frontiera.
Cât despre violențele de care sunt acuzați, Poliția de Frontieră spune că „reprezentanţii organismelor care apără drepturile categoriei de persoane vizate și-au exprimat în dese rânduri opinia favorabilă în ceea ce priveşte modul în care Poliţia de Frontieră Română îşi îndeplineşte atribuţiile în raport cu migranţii ilegali”.
Asta, deși acuzații cu privire la violențele comise de vameșii români au fost lansate în repetate rânduri de ONG-uri, atât locale, precum Logs Grup de Inițiative Sociale, cât și internaționale, ca Rețeaua de Monitorizare a Violențelor de la Granițe.
Mascații croați surprinși în timp ce îi lovesc pe refugiați
Imaginile de la granița croato-bosniacă sunt și mai grăitoare cu privire la violențele la care sunt supuși refugiații care încearcă să intre într-o țară de la marginea Europei.
ONG-urile se plâng că pădurea de pe malul râului Korona e un loc în care vameșii croați îi împing frecvent peste granița bosniacă pe refugiații capturați oriunde pe teritoriul țării membre UE.
În imagini apare un grup de migranți format din 20 de afgani și pakistanezi. Cu o zi în urmă, grupul reușise să treacă prin pădure deasă dintre Bosnia și Croația. Dar refugiații au fost până la urmă capturați în timp ce se aflau deja pe drum spre Zagreb. Acum sunt urmați de patru mascați. Trei dintre ei își agită bastoanele și strigă „întoarceți-vă în Bosnia” în timp ce arată spre malul râului Korona.
Fiecare refugiat care trece pe lângă mascați este lovit cu bastonul în spate sau peste coapse. După ce ajung pe malul bosniac, refugiații își ridică tricourile în fața camerelor jurnaliștilor. Sunt acoperiți de răni și echimoze.
„Erau între șapte și zece bărbați, toți purtau uniforme negre și măști. Aveau și un câine. Ne amenințau că pun câinele pe noi dacă ne gândim să fugim. Ne-au aliniat și ne-au aruncat în râu”, le mărturisește Hassan jurnaliștilor Lighthouse Reports.
Scena nu este una izolată. Între mai și septembrie 2021, jurnaliștii Libération, Lighthouse Reports, SRF Rundschau, ARD Studio Viena, RTL Croația, ARD Monitor, Pointer, Novosti și Der Spiegel au filmat 11 expulzări asemănătoare la granița dintre Bosnia și Croația.
În imagini apar în total 189 de migranți care sunt forțați de vameșii croați și de cei români să treacă granița înapoi spre Serbia și Bosnia după ce au reușit să pășească în Uniunea Europeană.
Aceleași practici sunt surprinse și de migranții care încearcă periculoasa călătorie pe mare dintre Turcia și Grecia. Libération și partenerii săi media au analizat 635 de clipuri video, în care migranții au filmat, începând cu martie 2020, cum sunt împinși de vase grecești înapoi spre coasta Turciei.
În 15 dintre aceste clipuri apar mascați. Dar surse din poliție confirmă că aceștia fac parte din două unități de elită ale Gărzii de Coastă.
Comisia Europeană: „O parte din aceste informații sunt șocante”
„O parte din aceste informații sunt șocante și sunt extrem de îngrijorată”, a declarat joi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
De asemenea, comisarul a precizat că se va întâlni cu miniștrii de interne din Grecia și Croația și le va cere acestora să investigheze faptele descrise de jurnaliștii coordonați de Lighthouse Reports, care au publicat concomitent dezvăluirile despre situația de la granițe în mai multe media din Europa.
Însă comisarul european nu a făcut nicio precizare cu privire la situația de la granița română-sârbă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro