Ada Rohosțeva este una stele consacrate ale cinematografiei sovietice: A primit titlurile de Artist al Poporului din Republica Sovietică a Ucrainei (1967) și Artist al Poporului din URSS (1978). Pagina sa de Wikipedia în limba rusă enumeră 17 decorații cvasi-militariste pe numele său, scrie ziarul britanic The Guardian.
Născută în Hlukhiv, în ceea ce a fost Republica Socialistă Sovietică Ucraineană, în 1937, Ada Rohosțeva a apărut în zeci de roluri de teatru proeminente din 1959 și în peste 100 de producții de film și televiziune. Poate că cel mai cunoscut rol al ei este Maria din „Ave, Maria!”, o dramă sovietică din 1970, plasată în 1919, în timpul războiului civil, despre o revoluționară sovietică care mai târziu lucrează într-o școală de informații. „Eroinele de pe ecran pe care le interpretează sunt femei pline de suflet, mândre și, în fond, aristocrate” („Aristocratic” înseamnă aici „arogant” sau „stăpân pe sine”), este una dintre descrierile făcute de fanii săi pe un site dedicat acesteia.
Pe 18 martie trebuia să joace la Harkov
În mod normal, pe 18 martie, Rohosțeva ar fi trebuit să joace în premiera unei piese de teatru la Harkov. În schimb, ea se află acasă, la Kiev, în orașul până recent atacat de ruși. Spune că a rămas aici pentru „a fi acolo pentru oamenii care au nevoie de mâncare sau de un loc unde să se spele – sau pentru oricine are nevoie de o îmbrățișare”. Unul dintre actorii alături de care trebuia să apară în piesă a fost ucis. Nepotul și ginerele ei se află în prima linie. Fiica ei lucrează într-un centru de voluntariat.
Într-un interviu recent pentru revista Variety, Rohosțeva s-a alăturat pe lista vedetelor din industria cinematografică ucraineană care cer boicotarea culturii ruse: „Consider că proiecția filmelor rusești la festivaluri este acum complet inacceptabilă. Această țară seamănă moarte”.
În urmă cu trei săptămâni, intervievată de CurrentTimeTV, un canal în limba rusă cu sediul la Praga și care are legături cu Radio Europa Liberă și Vocea Americii, Rohosțeva a explicat de ce nu va mai vorbi niciodată în public în limba rusă: „Este o chestiune de principiu. Provin dintr-o familie vorbitoare de limbă rusă. Am lucrat în teatrul rusesc. Am lucrat mult în Rusia. Dar atunci când pământul și familia ta sunt atacate, nu vrei să folosești limba celor care sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă pe pământul tău”.
„Putin nu este uman”
Apoi l-a atacat pe președintele rus, Vladimir Putin. „Nu este uman. Oamenii nu pot gândi așa, nu pot acționa așa. Este diabolic. Ucrainenii sunt tratați ca niște dușmani, ca niște animale sălbatice. Nu înțeleg cum poate o persoană să-i distrugă pe alții doar din cauza propriilor închipuiri care nu au nicio legătură cu realitatea”.
În cadrul interviului televizat, Ada Rohosțeva a fost întrebată dacă i-a contactat pe actorii ruși cu care a lucrat pentru a le spune ce se întâmplă în Ucraina. „Este imposibil”, a răspuns ea. „Nimeni nu-mi răspunde la telefon. Nu contează ce le spui, sunt zombificați. Au decis că suntem animale”.
O legendă a cinematografiei
Impactul lui Rohosțeva asupra a trei generații de spectatori este uriaș, scrie The Guardian. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără cel din „Îmblânzirea focului” (1972), un film despre industria spațială sovietică bazat pe evenimente reale. Ea a interpretat-o pe Natalia Bashkirtseva, soția unui om de știință în domeniul rachetelor. Reprezentarea ei a „unei femei îndrăgostite de un geniu” a fost atât de emoționantă încât cosmonautul Georgy Shonin, un contemporan al lui Gagarin, a spus despre ea: „Când ești în spațiu, te gândești la o femeie ca ea, o eroină, și sufletul tău se simte mai ușor”.
Rohosțeva a devenit un nume cunoscut cu emisiunea de televiziune Eternal Call. Acesta a fost difuzat timp de 10 ani, începând din 1973, și a urmărit destinul din secolul XX al familiei Saveliev, o familie din Siberia. Ea a interpretat-o pe Anna Kaftanova și a trebuit să fie convinsă să joace acest rol: tocmai născuse și a sfârșit prin a-și aduce fiica, Katya, pe platou cu ea.
În următorii 40 de ani, Rohosțeva a lucrat continuu pe scenă și pe ecran, realizând cel puțin un film în fiecare an, în ultima vreme mai mult în ucraineană decât în rusă.
foto: Actorul Kirill Lavrov și Ada Rohosțeva în pelicula „Îmblânzirea focului”