Libertatea vă prezintă 10 evenimente de pe plan internaţional care nu au reuşit să ajungă la public pentru că erau, cel mult, doar indirect legate de criza provocată de noul coronavirus.

Emiratele Arabe vor să ajungă pe Marte

Micul stat arab nu a avut niciun absolvent de doctorat în vreun domeniu înainte de anul 2010 – şi chiar şi după aceea, procentul de studenţi care urmau înalte calificări era de sub 5%, scriu jurnaliştii de la Scientific American.

Ţara depinde foarte mult de rezervele de petrol, dar acestea sunt pe terminate. În 2014, Emiratele Arabe au anunţat că vor să trimită o navă spaţială pe Marte înainte de sărbătorirea a 50 de ani de existenţă a statului, în 2021, ceea ce părea o imposibilitate – nu aveau agenţie spaţială şi nici oameni de ştiinţă.

Noua echipă de ingineri, cu o medie de vârstă de numai 27 de ani, a reuşit însă în mai puţin de 6 ani să asambleze un vehicul spaţial, care va fi lansat la finalul lunii iulie sau începutul lunii august din Japonia.

Pentru Emiratele Arabe, scopul de a trimite un satelit pe orbita planetei Marte nu e doar o parte secundară a planului. Ţara vrea să se transforme şi să îşi relanseze economia şi prin ştiinţă şi tehnologie.

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

Polonia şi Cehia, câştigătorii economici ai momentului în Europa

Criza provocată de COVID schimbă peisajul economic global, cea mai afectată ţară fiind China. Lanţurile de aprovizionare globale se vor muta din China, în special în alte ţări asiatice, dar şi în Europa.

Potrivit băncii japoneze Nomura, ai căror oficiali sunt citaţi de Fibre2Fashion, vor avea loc o deglobalizare şi o scădere a puterii dolarului în lume. Mai mult, lanţurile de aprovizionare vor părăsi China, dar se vor muta tot în state asiatice.

Din primii 10 câştigători ai acestor schimbări, doar doi sunt situaţi în afara Asiei: Polonia şi Cehia. Economiile lor ar putea primi un uriaş impuls, în mare parte datorită climatului investiţional favorabil.

Tehnologia 5G. Huawei, blocată şi în Italia

Huawei şi ZTE au primit o lovitură puternică în Italia, după ce autorităţile au emis ghiduri care conţin protocoale de securitate ce ar putea bloca dezvoltarea tehnologiilor 5G în ţară de către companiile chineze, scriu jurnaliştii de la Formiche.

O lume prea mare ca să vorbim doar despre COVID. De la succesul economic al Poloniei și Cehiei, la  excluderea Huawei din rețeaua 5G a Italiei și Marii Britanii
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse

Un document secret a fost trimis de Guvern către operatorii telecom din Italia, în care sunt prezentate măsuri draconice: furnizorii de componente 5G din afara Europei trebuie controlaţi, inclusiv prin acces nelimitat la codul sursă al sistemului şi rapoarte săptămânale trimise Guvernului.

Măsurile nu s-ar aplica și celor două companii europene care vor să dezvolte sistemul 5G al Italiei, Nokia şi Ericsson. Huawei şi ZTE sunt singurele companii care ar fi afectate de măsurile de securitate.

Huawei a întâmpinat probleme şi în Marea Britanie, unde Guvernul a decis eliminarea echipamentelor acestei companii din cauza temerilor de securitate.

Restricţii ridicate în Olanda pentru relaţiile de la distanţă

Restricţiile de călătorie în Olanda nu se vor mai aplica pentru persoanele aflate într-o relaţie de la distanţă cu un cetăţean olandez, scriu jurnaliştii de la NL Times.

Ţara a impus restricţii pentru trecerea graniţei, în special pentru ţările din afara blocului comunitar, însă a fost emisă o excepţie pentru cupluri. Astfel, oricine se află într-o relaţie cu un cetăţean olandez sau cu cineva care locuieşte în Olanda cu permis de rezidenţă permanent va putea intra în ţară cu uşurinţă.

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO

Condiţia principală este ca relaţia să fie mai veche de 3 luni, iar vizitatorul trebuie să-şi fi văzut partenerul faţă în faţă în mod regulat înainte de impunerea restricţiilor.

Carnea de porc devine un lux în China

Preţurile la carnea de porc au crescut cu 20% din luna mai, în China, în condiţiile în care restricţiile au afectat aprovizionarea, potrivit companiei de colectare de date IHS Markit.

Autorităţile de la Beijing vor distribui în comerţ 20.000 de tone de produse congelate de porc din rezervele naţionale pentru a stăvili inflaţia.

O lume prea mare ca să vorbim doar despre COVID. De la succesul economic al Poloniei și Cehiei, la  excluderea Huawei din rețeaua 5G a Italiei și Marii Britanii
Piață de carne în China. Foto Hepta

Producţia locală nu face faţă, iar exporturile au crescut substanţial.

Problemele au început anul trecut, odată cu explozia de cazuri de gripă porcină, care a condus la sacrificarea a milioane de animale. Situaţia părea să se amelioreze la începutul anului, însă economia a fost apoi lovită de COVID-19.

Viitorul maşinilor eco: electric vs hidrogen

Şeful Volkswagen, Herbert Diess, a reiterat recent poziţia companiei sale, de a miza exclusiv pe maşinile electrice şi a evita alte sisteme de propulsie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi bateriile pe hidrogen.

„Nu are sens în acest moment să ne gândim la a aduce soluţii pe bază de hidrogen în maşini”, a spus el, potrivit The Driven.

Este o poziţie contrazisă de şeful Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori de componente din industria auto. Volkmar Denner afirmă că atât celulele de combustibil şi carburantul sintetic pot juca un rol important în reducerea emisiilor.

Proceduri de electroliză mai eficiente şi turbine eoliene mai mari ar putea coborî costul producerii de hidrogen verde şi să-l facă o soluţie fiabilă pentru sectorul de transport, în special pentru cel de marfă.

Inteligenţa artificială previne fraude bancare uriaşe

Sectorul bancar este un deschizător de drumuri în a arăta ce utilizări practice pot avea inteligenţa artificială şi învăţarea automată (machine learning). Una dintre companiile care pot observa cum investiţia în domeniul IA aduce câştiguri este Visa, scrie Venture Beat.

O lume prea mare ca să vorbim doar despre COVID. De la succesul economic al Poloniei și Cehiei, la  excluderea Huawei din rețeaua 5G a Italiei și Marii Britanii

Un vicepreşedinte al Visa a anunţat că au fost prevenite fraude anuale de 25 de miliarde de dolari cu ajutorul sistemului creat de companie. Modelul Visa poate oferi lecţii şi altor companii care se gândesc să investească în zona de inteligență artificială.

„Nu folosim inteligenţa artificială de dragul inteligenţei artificiale. O folosim pentru că este un mod eficient de a rezolva probleme”, a spus Melissa McSherry, de la Visa.

Sistemul aprobă tranzacţiile efectuate şi le blochează pe cele pe care le consideră frauduloase.

UE nu ştie ce să facă în privinţa inteligenţei artificiale

Europa caută să-şi definească un drum în ceea ce priveşte tehnologia IA, într-o perioadă plină de temeri că sectorul va fi blocat de reguli prea dure. UE este prinsă între modelul Big Brother al Chinei şi Big Data al SUA, scrie Science Business.

Problema Uniunii Europene acum este să creeze un set de reguli pentru cum pot implementa companiile inteligenţa artificială, în condiţiile în care experţii se tem că această tehnologie avansează prea repede şi nu poate fi controlată cu adevărat.

Susţinătorii reglementărilor spun că supravegherea umană este necesară pentru o tehnologie care se dezvoltă atât de rapid şi care comportă riscuri pentru confidenţialitatea datelor personale.

Alţii consideră însă că reglementările ar putea sugruma inovaţia, iar acest lucru va avea efecte economice de durată.

Europa trebuie să-şi dubleze eforturile privind clima

Graham Weale, profesor onorific la Facultatea de Ştiinţe Economice la
Ruhr-Universität Bochum, a realizat un studiu independent privind ţinta UE de reducere a emisiilor până în 2030. Rezultatele sunt tulburătoare, scriu jurnaliştii de la Tech Xplore.

Extrapolând datele din 2005 şi până acum, eforturile UE nu vor duce decât la o reducere cu 37% în emisiile de gaze de seră până în 2030.

Pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon trebuie dublate eforturile din prezent pentru ca ţinta să fie atinsă în 2030, de reducere cu 55% a acestor gaze.

Micii întreprinzători, în pericol de faliment

O analiză efectuată în 17 ţări arată că falimentul în sectorul IMM-urilor va creşte cu 12% în 2020, de la un nivel de numai 4% înainte de pandemie. Este nevoie de ajutor din partea guvernelor, potrivit FMI.

Cele mai mari probleme vor fi în Italia, din cauza unei scăderi a cererii şi o pondere mare în economie a industriilor unde contactul uman intens este necesar.

Sectorul serviciilor a fost cel mai puternic afectat. În iunie, FMI avertiza că 170 de ţări vor ieşi din criză puternic afectate, cu probleme în ceea ce priveşte şomajul şi veniturile pe cap de locuitor.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI