„În cursul zilei de astăzi, 30 de procurori au venit pentru a verifica evidențele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal, pentru a verifica informaţii legate de cazul Leahu Mihaela. Doamna Leahu Mihaela, la 36 de săptămâni de sarcină s-a constatat decesul intrauterin al fătului.
Moartea intrauterină a fătului este întâlnită şi în maternităţile de la Paris, şi în maternităţile de la Fălticeni pentru că este o situaţie neplăcută pentru medici şi familie, dar sunt zeci de cauze care pot declanşa moartea fătului.
Sunt acuzate câteva cadre medicale, colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină”, e declarația pe care prof. univ. dr. Mircea Onofriescu a dat-o cotidianului ieșean Bună Ziua Iași, după perchezițiile de la maternitate.
Mihaela Leahu îi acuză pe medici că au trimis-o acasă
Mihaela Leahu are 35 de ani și e asistentă medicală la un alt spital ieșean, Sf. Spiridon. Mamă a doi copii, femeia și-a dorit foarte mult încă unul. Spune că șapte ani a încercat să rămână din nou gravidă. Și că abia aștepta să nască.
Eu am urmărit sarcina asta ca pe o… este o sarcină pe care am obținut-o în șapte ani. Și s-a dus în șapte zile. A zis că au venit mămici de la Pașcani cu cordonul ieșit afară și nu a murit fătul. Doar nu o să moară la mine, care sunt la zece minute de spital. Na, chiar a murit!
Mihaela Leahu
Femeia a făcut plângere împotriva medicilor și explică: „Eu i-am acuzat direct. Am zis că este culpă medicală. Eu am venit ca să mă opereze cineva și ei nu m-au operat. Nu că tu nu m-ai internat, nu m-ai ținut sub supraveghere! Nu, m-ai trimis acasă. Deci nu ai făcut absolut nimic!”.
În noiembrie anul trecut, la controlul de 36 de săptămâni s-a văzut că fătul punea presiune pe cordonul ombilical. Mama a sperat că va fi internată, în condiţiile în care spusese oricum că vrea să nască prin cezariană, nu pe cale naturală, însă a fost trimisă acasă.
I s-a spus că fătul se mai mişcă, aşa că va fi eliberat cordonul. Câteva zile mai târziu, au apărut contracţii, aşa că s-a întors la spital. A fost consultată de alt medic și trimisă din nou acasă, pentru că nu era declanşată naşterea.
Doamnele de la triaj au zis că: lăsați, poate data viitoare e cu noroc. Mi-a zis să revin peste o săptămână. Deja a fost prea târziu, că fata a decedat.
La a treia prezentare la spital bebelușul era deja mort de 48 de ore. Iar medicii nu ştiu să spună ce anume s-a întâmplat.
Șeful de secție a refuzat internarea Mihaelei
Mircea Onofriescu, şef secție: „De fiecare dată când a venit s-a constatat faptul că fătul era viu, avea nişte parametri doppler în limite normale, şi nu avea niciun motiv de internare. Cauza decesului nu se ştie. Din nefericire, lumea trebuie să înţeleagă că indiferent unde ne aflăm există moarte intrauterină a fătului, aşa cum este moartea spontană a nou-născutului.
În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţii uterine, nu avea naştere declanşată şi fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilelor. Într-o zi poate fi prezentaţie.
Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea membrane rupte, nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID-19, nu avem locuri şi suntem în situaţie suprasolicitată.
Doamnele doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine în calitate de şef de secţie. Nu am acceptat internarea acestui caz. În cursul consultației s-a constatat oprirea în evoluţie a sarcinii.
Cazul este în atenţia Colegiului Medicilor, în atenţia Procuraturii. Se vor cere nişte expertize ale unor oameni care se pricep în obstetrică şi ginecologie. Concluziile vor fi prezentate atunci”.
Procurorii au ridicat mai multe documente, iar ancheta continuă într-un dosar de abuz în serviciu și vătămarea fătului.