Les Sciernes-dAlbeuve este un mic sat de munte din districtul Gruyères, din cantonul Fribourg. În oraș, la unsprezece kilometri sud de Bulle, maica Antonia a întemeiat în 2013 o mănăstire ortodoxă română. A fost trimisă în Elveția de Iosif Pop, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa de Vest și de Sud. Mănăstirea se numește Monastère de la Protection de la Mère de Dieu (Mănăstirea Protecției Maicii Domnului) și în ea trăiesc aproximativ o duzină de femei.

Potrivit sursei citate, în articolul cu titlul „Stareța din Freiburg, implicată în corporație. Afacerea misterioasă cu mașini a maicii Antonia”, maica Antonia figurează în registrele comerțului din Elveția și Franța sub numele ei real. Din iulie 2019, stareța mănăstirii a condus BCCH Group Switzerland AG în calitate de director, cu semnătură individuală. Compania operează în sectoarele de retail auto și imobiliare în toată Europa și Asia, potrivit site-ului acesteia.

După înființare, adresa firmei a fost înscrisă în registrul comerțului direct la mănăstire. Mănăstirea în sine este o asociație care, la fel ca toate mănăstirile din cantonul Fribourg, este scutită de taxe. 100.000 de franci sunt declarați drept capital social.

BCCH Group are alte sucursale, una în Franța, una în România și una la Londra. În România, cifrele de afaceri ale companiei sunt disponibile public: în 2022, BCCH Group Switzerland AG ar fi declarat venituri de peste 36 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 7 milioane de franci.

La sfârșitul anului 2023, numele stareței Antonia ca administrator BCCH a fost șters din registrul comerțului, scrie ziarul elvețian, care specifică și că stareța nu a dorit să comenteze despre implicarea ei în BCCH Group Switzerland AG.

Cu toate acestea, legătura companiei cu mănăstirea încă există. Adresa companiei se află acum la o cabană de lemn din Les Sciernes-dAlbeuve care aparține unui cuplu din Geneva și a cărei cutie poștală are pe ea numele de familie a doi români. Este vorba de o femeie care, conform registrului comerțului, face parte din consiliile de conducere ale tuturor companiilor BCCH. Potrivit Tages-Anzeiger, când reporterul a sunat la soneria cabanei, două călugărițe au deschis ușa și au spus că proprietarii sunt plecați.

Între timp, mănăstirea a început să cumpere proprietăți în sat. O fermă mică și un fost centru antroposofic care în prezent este în renovare. Într-un videoclip YouTube despre achiziționarea centrului, stareța explică că prietenii mănăstirii și mulți donatori au strâns 1,6 milioane de franci în decurs de șapte până la opt luni. O bancă a dat un împrumut de jumătate de milion de franci.

Presupusa bogăție a Bisericii Ortodoxe din România este, aparent, privită critic. Daniel Origin, istoric est-european la Universitatea din Zürich, spune că Biserica Ortodoxă din România e acuzată în mod regulat de criticii ei că a strâns averi mari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News