Satul Kepuh din Indonezia este bântuit recent de „fantome” – apariţii albe, misterioase, care se năpustesc asupra trecătorilor şi apoi se fac nevăzute în noapte.

Cunoscute sub numele de „pocong”, apariţiile fantomatice sunt de obicei învelite în giulgiu alb, au feţele pudrate şi ochii conturaţi. În folclorul indonezian, acestea reprezintă sufletele morţilor, rămase captive.

„Am vrut să fim diferiţi şi să creăm un efect de intimidare pentru că «pocong» sunt ciudate şi înfricoşătoare”, a declarat Anjar Pancaningtyas, conducătorul unui grup de tineri din sat care a conceput împreună cu poliţia iniţiativa neconvenţională de promovare a distanţării sociale în contextul răspândirii coronavirusului.

Însă când şi-au făcut apariţia prima dată, luna aceasta, ele au avut un efect opus. În loc să-i ţină pe oameni la distanţă, i-au făcut să iasă din case, în încercarea de a surprinde aceste apariţii.

Organizatorii au schimbat de atunci tactica, lansând patrule-surpriză de „pocong” desfăşurate de voluntari din sat, care joacă rolul fantomelor.

Preşedintele Joko Widodo s-a opus măsurilor de izolare la nivel naţional pentru stoparea răspândirii coronavirusului, îndemnându-i în schimb pe oameni să practice distanţarea socială şi să respecte igiena.

Însă având cea mai mare rată de decese asociate coronavirusului din Asia, după China, unele comunităţi indoneziene, precum Kepuh, au decis să ia măsuri pe cont propriu, instituind patrule „fantomatice”, blocaje şi restricţii ale deplasărilor către şi dinspre satul lor.

„Locuitorilor încă le lipsesc cunoştinţele despre modul de combatere a răspândirii bolii COVID-19. Ei vor să trăiască la fel ca de obicei, aşa că le este foarte greu să urmeze instrucţiunile de a rămâne acasă”, a declarat conducătorul satului, Priyadi.

În prezent, în Indonezia sunt 4.241 de cazuri confirmate de coronavirus şi 373 de decese, existând temerea că cifrele vor creşte semnificativ. Cercetătorii de la Universitatea din Indonezia estimează că s-ar putea ajunge la 140.000 de morţi şi 1,5 milioane de cazuri de contaminare până în luna mai în lipsa unor măsuri mai dure pentru limitarea deplasărilor.

Când Reuters a vizitat recent satul Kepuh, strategia neobişnuită părea să dea roade, sătenii fugind înspăimântaţi când îşi făceau apariţia „fantomele”.

„De când au apărut pocong, părinţii şi copiii nu au mai ieşit din case”, a declarat un locuitor din acest sat, Karno Supadmo, adăugând că „oamenii nu se adună şi nu rămân pe străzi după rugăciunile de seară”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News