Canalul oficial de Telegram al „Task Force Rusich” – care luptă în prezent în Ucraina în numele Kremlinului și care are legături cu faimosul Grup Wagner – le-a cerut săptămâna trecută membrilor să transmită detalii referitoare la posturile de frontieră și la mișcările militare din cele trei state baltice, care au făcut parte, în era comunistă, din Uniunea Sovietică.
Vestea a provocat întrebări cu privire la cine deține comanda generală asupra grupurilor de extremă dreapta pro-Kremlin care luptă în Ucraina.
Formațiunea Rusich este strâns legată de gruparea de mercenari Wagner, o unitate militară condusă de Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, și care conduce ofensiva rusă pentru cucerirea orașului ucrainean Bahmut, în prezent cea mai aprigă bătălie a conflictului.
„Cât de mult control are cu adevărat Kremlinul?”
Surse care au vorbit sub protecția anonimatului au declarat pentru The Guardian că mișcarea „extraordinară” a grupării Rusich ar putea indica dezamăgirea față de Kremlin și frustrarea față de modul în care se desfășoară războiul lui Putin în Ucraina.
Potrivit acestor surse, Kremlinul ar putea pierde controlul asupra organizațiilor paramilitare ruse de extremă dreapta, care ar putea căuta metode mai extreme pentru a continua războiul din Ucraina, ceea ce ridică temeri de escaladare în cazul în care un stat NATO ar fi atacat.
Cu toate acestea, sursele au adăugat că este puțin probabil ca Kremlinul să fie implicat direct, deoarece serviciul său de spionaj ar avea fără îndoială deja informații despre activitatea militară și de frontieră din statele baltice.
Una din surse a spus: „Indică aceasta o fragmentare în cadrul sistemului rus? Ce se întâmplă dacă rușii pierd controlul asupra lor (n.r. – asupra grupurilor paramilitare) și acestea încep să comită acțiuni dure care ar putea escalada accidental situația? Adevărata întrebare este: cât de mult control are cu adevărat Kremlinul?”.
Informații recente indică faptul că unele grupuri paramilitare, cum ar fi Grupul Wagner, fondat de puternicul om de afaceri rus Evgheni Prigojin, au deja o autonomie considerabilă și la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali.
Deși interacțiunile dintre Rusich și canalele online afiliate Grupului Wagner au fost documentate recent, rămâne neclar în ce măsură grupul operează sub supravegherea organizației Wagner sau chiar a Ministerului rus al Apărării, scrie cotidianul britanic.
Luptătorii grupării Rusich, reperați în mai multe regiuni din Ucraina
Rusich se promovează ca o forță de sabotaj și recunoaștere, deși eforturile sale frecvente de strângere de fonduri sugerează că nu este sprijinită în mod eficient de operațiunile logistice rusești.
Miercurea trecută, operatorii canalului oficial în limba rusă al grupării Rusich de pe Telegram au publicat o postare în care solicitau utilizatorilor din țările baltice să împărtășească în mod anonim informații referitoare la infrastructura militară și la infrastructura asociată.
În postare, vizualizată de peste 60.000 de utilizatori, se solicitau informații despre unitățile militare, cu referiri specifice la datele și ocupațiile membrilor, la rudele membrilor și la transportul personal al acestora. De asemenea, se cereau detalii despre mișcările de patrulare, precum și despre locațiile posturilor de frontieră, ale sistemelor de supraveghere și ale vehiculelor.
Au fost solicitate, de asemenea, detalii privind turnurile de comunicații și aparatura de securitate la frontieră, precum și coordonatele depozitelor de combustibil și ale sistemelor de securitate din zonele de frontieră.
Luptătorii grupării Rusich, cunoscuți pentru brutalitatea lor în Siria și în războiul din 2014 din Crimeea, au fost reperați, prin intermediul informațiilor din surse deschise, în regiunile ucrainene Donbas și Harkov, precum și în Herson.
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat în septembrie că impune sancțiuni împotriva grupului Rusich.
Informații recente indică faptul că administrația Biden ia acum în considerare desemnarea Grupului Wagner ca organizație teroristă străină. Grupul a fost condamnat pe scară largă după ce a postat o înregistrare video macabră cu execuția unui fost recrut care a dezertat în Ucraina, dar care se pare că a fost recapturat de ruși. Soldatul ar fi fost ucis cu un baros.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina