UPDATE ora 21:10 Cornel Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navale Române, a anunțat că mina a fost distrusă de scafandri români, în jurul orei 20:15.
„Echipa de scafandri a fost alcătuită din cinci militari, aceștia s-au deplasat cu două ambarcațiuni rapide în zona unde mina plutea în derivă, după ce au constatat ce fel de mină e, au luat decizia cum o vor distruge. Mina a fost distrusă undeva în jurul orei 20:15, în acest moment echipa de scafandri se află în unitate, îndeplinindu-și misiunea fără niciun fel de problemă”, a declarat Cornel Pavel, la Digi24.
Oficialul a precizat că aceasta este cea de-a doua mină marină care vine din raioanele maritine de la nord de România în apele teritoriale românești de la începutul războiului în Ucraina, și, de fapt, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.
Întrebat dacă a fost vorba despre mine rusești sau ucrainene, Cornel Pavel a spus că sunt mine marine de tip YAM. „Ele pot pluti până când întâlnesc un obstacol, atunci ele explodează, sau atunci când sunt observate, cum a fost și cazul acestei mine, intervenția scafandrilor noștri neutralizează acest pericol”, a spus acesta.
Știrea inițială: „Imediat, conducerea Forţelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenţie în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei şi eliminarea pericolului din apele teritoriale româneşti”, a precizat MApN, într-un comunicat.
Echipa Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orei 19.30.
Nu este prima dată când o mină este descoperită în largul țărmului românesc. La sfârșitul lunii martie, o mină marină a fost găsită la 70 de kilometri de țărmul românesc, „travers de Capu Midia”. Mina a fost distrusă de scafandri după mai multe ore.
Vasile Dîncu, ministrul apărării, a explicat ulterior că mina găsită venea din barajul de la Odesa și că, de la începutul războiului în Ucraina, s-a minat masiv, cel puţin în zona malului ucrainean.
„Există posibilitatea ca mine desprinse din sistem să fi pornit în plutire peste tot. S-a mai şi bombardat în acea zonă (…) Cu siguranţă vor mai fi, trebuie să fim foarte atenţi”, a explicat Dîncu, la 28 martie, la Digi24.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro