Intr-un peisaj de vis, pe o vale din Muntii Maramuresului, se afla comuna Repedea. Nimic nu te face sa banuiesti ca in acel loc, desprins parca din poveste, se ascunde o drama. Drama copiilor cu malformatii. Din cei 4.900 de locuitori ai comunei Repedea, peste 1.000 sunt copii. Din cauza zacamantului de minereu, spun oamenii, apa din puturile si fantanile comunei a fost infectata, iar peste 20 de copii din localitate au venit pe lume cu diverse malformatii.
Povestea minei de la Repedea incepe in anii 70, atunci cand a fost deschisa pentru exploatarea zacamantului de uraniu existent in zona. S-au scormonit muntii pana prin 1982, dupa care lucrarile au fost abandonate, iar mina a fost parasita si inchisa doar cu doua scanduri batute in cuie, de-a curmezisul intrarii.
Satenii din Repedea, cea mai apropiata localitate, spun ca in zona exista rauri care ‘spala’ resturile de minereu radioactiv din subteran si se infiltreaza in panza freatica ce le alimenteaza puturile si fantanile, de aici si pana la o adevara
ta drama nemaifiind decat un singur pas: pana acum nu mai putin de 20 de copii s-au nascut cu grave malformatii ale membrelor.
Familia Priala este cea mai numeroasa din Repedea: 16 copii. Micuta, din lemn, ca majoritatea caselor din zona, locuinta lor este curata ca un pahar. Mihai, baietelul de 10 ani al sotilor Priala, s-a nascut fara degetele la mana dreapta. Cu o privire timida si vizibil jenat de acest defect, Mihaita isi ascunde cu dibacie manuta cu probleme. ‘Eu zic ca mina e de vina, apa nu e curata. Copilului ii e greu, ca e nevoit sa scrie cu mana stanga’, afirma Maria, mama micutului.
Ceva mai departe de Mihai, undeva la marginea satului, stau parintii Ilenei Kliper, o fetita de cinci ani. Din cei patru copii ai familiei Kliper, toti perfect sanatosi, cu Ileana soarta a fost vitrega. Fetita s-a nascut fara palma la manuta dreapta.
Ca si Mihai, Ileana isi trage cat poate bluzita si isi ascunde ciotul de ochii celorlalti copii de la gradinita. ‘Uraniul ne-a imbolnavit pe toti’, spune Liuba Kliper, mama fetei.
„Manuta mea a ramas sus, la cer”
Ileana, cu inocenta specifica varstei, povesteste de ce nu e si ea la fel ca ceilalti copii: ‘Cand m-am nascut, manuta mea a ramas sus, la cer’.
Libertatea ii va ajuta pe micuti
Ziarul Libertatea a demarat o campanie pentru a le acorda sansa la o viata normala tuturor acestor micuti napastuiti de soarta. Cu sprijinul Primariei Repedea, toti acesti copii cu malformatii vor fi adusi si operati la Bucuresti. ‘Se poate face ceva pentru ambii copii. La baietel va fi ceva mai usor. Ii vom monta un dispozitiv de alungire. Este o operatie pe care noi am mai facut-o. La fetita este putin mai complicat. Va trebui sa-i reconstruim podul palmei’, ne-a declarat conf. dr. Gheorghe Burnei, dupa ce a vazut pozele micutilor.
„Acum nu mai exista iradiere, suntem in limite normale”
Viceprimarul comunei, Vasile Ciorei, spune ca mina Vinderel a fost inchisa si ecologizata in 1997. ‘In noiembrie 1998, a fost inundatie si s-a imprastiat sterilul (n.r. – partea nefolositoare dintr-un zacamant) ce fusese scos din mina pe vremea cand exploatarea functiona. In 2001 a venit alta inundatie. Noi am cerut Prefecturii, Ministerului Mediului, Companiei Apele Romane si Companiei Nationale de Uraniu o analiza a situatiei din zona si o analiza a apei.
Concluzia a fost ca acum suntem in limite normale. Deci, acum nu mai exista iradiere. Trimestrial, cei de la Mediu iau probe de apa, aer si sol, iar situatia este sub control. Am solicitat insa un proiect pentru alimentarea cu apa a comunei, vrem sa avem apa curata’, ne-a declarat viceprimarul Vasile Ciorei.
Radiatiile pot produce malformatii
‘Orice radiatie determina mutatii genetice la fat. Daca in zona exista radiatii sau au fost infiltratii de uraniu in panza freatica iar mama, in perioada sarcinii, a fost expusa, cu siguranta micutii se pot naste cu malformatii’, ne-a declarat dr. Daniel Popescu, medic ginecolog.