Mai multe înregistrări video din zonele unde „mingea de foc” a traversat cerul României au fost publicate pe rețelele sociale. Obiectul luminos a fost văzut în Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova ori Brașov.

Un martor din Timișoara a declarat pentru presa locală că se plimba prin parc când „un obiect foarte mare și luminos” pe cer i-a atras atenția.

„Mă plimbam prin parc, când mi-a atras atenția un obiect foarte mare și luminos, un fragment care era în cădere spre pământ. Îmi era clar că nu era o stea căzătoare, pentru că era foarte mare. Mai întâi, l-am admirat, apoi am scos telefonul și am reușit să și filmez. Cred că a stat pe cer cam 30 de secunde”, a declarat martorul, pentru Opinia Timișoarei.

Fizicianul Claudiu Tănăselia a reacționat, pe pagina de Facebook, explicând că este vorba de „reintrarea necontrolată în atmosferă a satelitul Starlink-1196”.

„Deșeu orbital, observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21.16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE. Au fost raportate observații similare și din alte orașe din România (Craiova, Brașov, Bumbești-Jiu), Bulgaria, Serbia, Kosovo”, a scris Claudiu Tănăselia, pe pagina sa de Facebook, atașând și o înregistrare video cu momentul când deșeul orbital taie cerul României.

Specialistul a citat datelor furnizate de Space Track, spunând că obiectul a fost „un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”.

Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk.

Urmărește-ne pe Google News