Libertatea a vorbit cu patru avocați. Trei din Spania, Germania, Marea Britanie, unde trăiesc și muncesc mulți români, și un avocat din România. Tema: cum pot victimele să fie despăgubite în cazul nefericit al unui accident. 

„Într-o carte din secolul XVIII se face o primă referire la modul de compensare în caz de deces. Autorul spunea că o persoană la acea vreme petrecea timp cu familia la prânz și cină, așa că dacă aceasta moare, daunele ar trebui să acopere măcar costurile pentru prânz și cină până la sfârșitul vieții membrilor familiei”, face o referință avocatul Marco Bona, în prezentarea sa din cadrul conferinței Organizației paneuropene a avocaților specializați în vătămări corporale (PEOPIL) organizate luna aceasta la București.

Un profesor din facultate ne spunea că nu se poate ca viața unui om să fie despăgubită cu mai puțin decât prețul unei mașini sport, completează avocatul italian. O mașină sport costă câteva sute bune de mii de euro.

Marco Bona, avocat italian:

Preocuparea cu privire la cât „costă” viața unui om, pe cât de cinică pare pentru cei din afară, pe atât de normală este pentru avocații care se ocupă de cazuri de accidente rutiere sau de muncă. Aceștia dezbat dacă n-ar fi potrivit un sistem de despăgubire unitar la nivelul UE sau măcar stabilirea unui nivel minim de la care să pornească daunele. 

Avem multe decese la un număr mic de accidente, pentru că subraportăm

România este a patra în Europa la numărul de accidente de muncă mortale, cu o rată de 3 la 100.000 de locuitori, dublu decât media UE, arată ultimele date Eurostat. O situație mai gravă decât la noi este în Cipru, Bulgaria și Italia. 30% dintre accidentele de muncă din UE sunt grave. 

Suntem în top la numărul de decese, deși la totalul de accidente suntem pe ultimul loc în UE.

Autorii studiului pun această discrepanță pe seama „unui sistem slab de raportare, beneficii materiale scăzute pentru victime dacă raportează, faptul că firmele nu au obligația legală să le declare”. 

Atunci când accidentul se soldează cu pierderea unei vieți, angajatorii nu mai au cum să evite raportarea. „În timp ce incidența accidentelor fără morți poate fi considerată o reflexie a subraportării, e dificil să eviți raportarea atunci când a survenit un deces”, mai spun specialiștii Eurostat.

Numai în primele șase luni ale anului 2022 au fost înregistrate 900 de accidente de muncă la noi, din care 14 mortale, sunt cele mai noi date ale Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Cât primește în urma unui accident grav un muncitor din Marea Britanie

Philip Mead este avocat în Londra și lucrează la multe cazuri transfrontaliere, fie că sunt implicați britanici care au suferit vătămări corporale în afara granițelor sau alte naționalități care au trecut prin accidente în Anglia. Colaborează îndeaproape și cu avocați români, având în vedere că lucrează cu mulți conaționali de-ai noștri. 

În 2021-2022, Marea Britanie a înregistrat 123 de morți la locul de muncă, 30 dintre ele pe șantiere. În comparație, România a avut 153 de accidente fatale, la o populație generală de trei ori mai mică. 

Dacă o persoană a fost grav rănită pe un șantier londonez, tribunalul ar putea să acorde despăgubiri între 20 și 25 de milioane de lire sterline, potrivit avocatului, fiindcă se iau în calcul cheltuielile de terapie intensivă și îngrijirea ulterioară pe tot parcursul vieții.

Crede că în timp se va produce o aliniere a daunelor acordate în UE și un model ar putea fi tocmai cel al asigurărilor pentru mașină care are plafoane de despăgubire. „Judecătorul va spune, ei bine, dacă atât primești într-un accident de mașină, poate că în timp aducem sumele acestea și în cazurile muncitorilor. Ar trebui să avem un minim și ar trebui să mărim acest minim de protecție în întreaga Europă”, explică Philip Mead.

Philip Mead

Moartea costă diferit în nord și sud, dar altfel decât v-ați aștepta

Discrepanța între țări la sumele plătite pentru victimele accidentelor e pusă de avocat și pe seama religiei și factorului cultural, dar și pe cât de bine funcționează serviciile de protecție socială în statele respective. „Dacă rănești pe cineva în nordul Europei, te costă o sumă serioasă. Dacă ucizi pe cineva în nordul Europei, nivelurile de compensație sunt foarte scăzute în comparație cu țările din sudul Europei, țările ortodoxe, catolice, Spania, Portugalia, Italia, Grecia, unde moartea are alte valențe culturale”, spune avocatul britanic.

Statele scandinave au un nivel foarte ridicat de protecție socială, așa că nu se acordă multe despăgubiri, pentru că cei care rămân, familia, este protejată de stat.

Philip Mead, avocat:

Îți plătesc și grădinarul

În cazul unei morți la muncă, în Marea Britanie se acordă despăgubiri familiei pentru pierderea și suferința produse care iau în calcul în detaliu golul pe care acel om l-a lăsat în urmă. „De pildă, dacă persoana respectivă avea o grădină și doar ea se ocupa de grădină, atunci instanța poate decide să-ți dea o sumă care să acopere costurile unui grădinar până la sfârșitul vieții”, spune și Remus Robu, avocat român în Marea Britanie.

Remus Robu, avocat

În 2021, acesta a obținut pentru un client român care a rămas în scaun rulant după un accident pe șantier 5 milioane de lire despăgubiri. Sfatul lui este ca toți cei care au un accident, rutier sau la muncă, să apeleze la un avocat. 

Oricum apelează la ei tot mai mulți conaționali de-ai noștri. „Avantajul la noi e că vorbim româna și primim telefoane de la potențiali clienți și le explicăm pe limba lor prin ce trebuie să treacă ca să înainteze un caz de compensație. Avem și același background cultural”, spune și Ștefania Popescu, colega lui Remus.

Recent, un rănit din dosarul Colectiv, vizitat în Marea Britanie de Libertatea, a primit de ISU București – Ilfov 1,1 milioane de euro despăgubiri: 1 milion despăgubiri morale și 100.000 de euro despăgubire materială, pentru costurile tratamentului.

Spania dă 1 milion de euro compensații la un accident mortal

80% dintre cazurile de care se ocupă avocata spaniolă Ana Romero sunt transfrontaliere. A reprezentat de-a lungul timpului și mulți români. „Majoritatea cazurilor care implică români sunt legate de accidente de muncă, sunt mulți români care lucrează în construcții în Spania, un mediu foarte riscant”, spune avocata, care este și președinta PEOPIL.

Spania este pe locul 12 în Europa la accidente mortale la locul de muncă, aflându-se foarte aproape de media europeană – 1,8 morți la 100.000 de locuitori (media UE este 1,5). La accidente fără morți, Spania este pe locul patru în UE, iar explicația statisticienilor Eurostat este „nivelul ridicat al compensațiilor financiare”. 

Acest sistem de compensații se numește Baremo și are un punctaj specific pentru fiecare element perturbat din viața familiei decedatului. Pot să ceară compensații și rude de gradul doi sau trei, dacă pot face dovada că au avut o relație strânsă cu victima iar moartea sa a lăsat un gol în viața acestora.

Ana Romero

„Spania tinde să compenseze într-un mod destul de echitabil membrii familiei pentru durerea și suferința care survin după pierderea persoanei iubite și consecințele financiare ale acestui lucru. De exemplu, o sumă rezonabilă în ceea ce privește o victimă, în vârstă de 45 de ani, cu doi copii minori, ar fi la peste un milion de euro”, explică avocata.

Victimele din Germania primesc bani de la stat

În Germania, victimele sunt despăgubite de stat, dintr-un fond național. „Cei care au un accident la locul de muncă, au dreptul să primească niște despăgubiri de la organismul de compensare, nu de la angajator. Diferența este că banii din indemnizație sunt o sumă bună și sigură”, a explicat pentru Libertatea și Wolfgang Frese, avocat din Kiel, Germania.

Wolfgang Frese, avocat german

La fel ca în Spania, și în Germania se pot primi daune consistente. „Într-un caz de accident pe șantier, Curtea Supremă Federală care a acordat un milion daune pentru durere și suferință. Era vorba de o persoană care după accident a rămas tetraplegic (paralizie simultană a tuturor membrelor)”, a menționat avocatul.

Avocatul îi sfătuiește pe toți muncitorii să ceară despăgubiri în cazul accidentelor, chiar dacă lucrau la negru. Aceștia vor primi daune oricum de la stat, iar angajatorul va fi sancționat. Majoritatea primăriilor nemțești oferă consiliere pentru muncitori.

100.000 de euro, daune maxime la noi la accidentele de muncă

În România, compensațiile sunt foarte mici. Sumele obținute de avocați se încadrează între 15.000 și 100.000 de euro. Avocatul Cătălin Vlad de la JGV și Asociații crede că aceste sume sunt o oglindă a pieței muncii și nivelului de trai de la noi.

Avocat Cătălin Vlad

„România este, din păcate, mai mult un Vest Sălbatic al acestor compensații, pentru că nu există limite clare, standarde și nicio jurisprudență foarte clară cu privire la valoarea despăgubirii. La noi, pierderea unei abilități care te împiedică să-ți mai desfășori activitatea nu este despăgubită extrem de mult, pentru că valoarea muncii este destul de scăzută”, spune avocatul.

Cu alte cuvinte, salariile sunt mici și, în plus, în România, nimeni nu-ți garantează siguranța locului de muncă pe termen lung. Deci nu poți spune că dacă nu s-ar fi întâmplat accidentul, veniturile tale ar fi crescut în timp, fiindcă nu ai nicio garanție a acestui lucru la noi. Și tocmai acestea sunt criterii pe baza cărora se stabilește dauna. „O instanță sau o autoritate nu te poate despăgubi cu mai mulți bani decât ai câștigat tu vreodată, deși pentru tine personal, ca victimă, prejudiciat, pierderea e mult mai mare decât o micșorare de venit. Problema e că nici munca anterioară nu era bine plătită”, explică avocatul român.

Acesta nu crede că o schimbare de legislație ar fi răspunsul, ci mai degrabă e nevoie de o îmbunătățire sistemică pe piața muncii. „Rolul nostru, ca avocați, nu este de a găsi vinovați în sensul moral al cuvântului, nici măcar juridic, ci acele persoane care ar trebui să plătească pentru un prejudiciu. Dacă, într-adevăr, mortul este de vină, înseamnă că nu mai răspunde altcineva, iar în România ăsta este cazul ideal”.

Foto principală: Vlad Chirea

Urmărește-ne pe Google News