Printre cărțile oferite gratuit se numără volume în limba ucraineană și romane clasice, dar și colecții de basme și cărți de colorat pentru copii.
Olena Pogorelova, din Mariupol, și-a ales un roman, „genul ei preferat de literatură”. Femeia spune că a citit mult înainte de război și că are o mulțime de cărți acasă.
Pentru prima dată la târgul de carte de caritate, Vitali Smovj a luat două cărți. Îi place să citească literatură istorică, „de aceea am ales biografia lui Stepan Bandera”.
Din liderul naționalist Stepan Bandera (n. 1909 – d. 1959), regimul sovietic a făcut o sperietoare pentru mai multe generații și numele lui încă este folosit ca un simbol al „neonazismului” din Ucraina de către regimul Putin.
„Este important să citești, ca să nu te gândești la război de dimineața până seara”
„Acum este important să citești, să fii puțin distras, să nu te gândești la acest război brutal de dimineața până seara târziu. Să relaxezi puțin sistemul nervos”, explică Smovj.
Potrivit organizatoarei Zoriana Petrik, câteva sute de cărți sunt strânse săptămânal, astfel încât toți cei care vin la târgul de caritate să poată alege o carte în funcție de propriile gusturi literare.
Volumele sunt distribuite gratuit, dar ar trebui să înapoiezi cartea bibliotecii după ce o citești sau să o schimbi cu alta, la următorul târg de caritate.
Acțiunea se intitulează „O națiunea care citește este invincibilă” și este organizată de bibliotecile din Ivano-Frankivsk. „Ne-am gândit că prima acțiune va dura două ore, dar toate cărțile au fost epuizate într-o jumătate de ceas”, a spus Nadia Zagurska, directorului Departamentului de Cultură.
Ficțiune, basme pentru copii și poeziile lui Șevcenko
Având în vedere complexitatea situației, nu ne-am gândit că atât de mulți oameni vor fi interesați de carte acum. Suntem foarte încântați că oamenii vin aici și sunt din ce în ce mai mulți. Oamenii vor ficțiune și cărți pentru copii.
Zoriana Petrik, bibliotecară:
Potrivit Nadiei Zagurska, se caută și volumele lui Taras Șevchenko, poetul național al Ucrainei (n. 1814 – d. 1861).
Șefa departamentului de cultură local spune că volumele sunt oferite, în mare parte, de angajați ai instituțiilor culturale și de învățământ.
Ea îi încurajează pe locuitorii din Ivano-Frankivsk să ofere propriile cărți: „Oricine poate aduce cărțile în sălile de lectură din bibliotecile orașului”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: suspilne.media