UPDATE ora 22.00. Reprezentanţii Autorităţii Navale Române au anunţat, sâmbătă seară, că au fost suspendate căutările marinarilor dispăruţi după scufundarea navei în apropiere de Sfântu Gheorghe.

„Operaţiunea de căutare a celor trei marinari sirieni dispăruţi în urma naufragiului a fost suspendată din cauza lăsării întunericului”, au transmis reprezentanţii ANR.

UPDATE ora 19.30. Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim, a declarat că, cel mai probabil, nava scufundată în zona Sfântu Gheorghe s-ar fi lovit de o altă navă.

„În dreptul localităţii Sfântu Gheorghe probabil ar fi fost o coliziune cu o altă navă, care este acum în zonă. O navă comercială cu pavilion Belize”, a precizat Adrian Mihălcioiu.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor a spus că nava „se poate scufunda foarte rapid dacă este lovită în anumite zone destul de sensibile”, în condițiile în care era foarte veche și probabil că nu avea dublu bordaj.

UPDATE ora 16.13 Elicopterul Forțelor aeriene a decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 15:40, având la bord personal specializat pentru misiunile de căutare-salvare pe mare.

UPDATE ora 16.00. La acţiunea de salvare, ISU Dobrogea Constanţa a participat cu două autospeciale pentru transport personal şi victime multiple şi un echipaj de prim-ajutor.

„La faţa locului au fost evaluate medical 8 persoane, dintre care una a fost transportată la Spitalul Judeţean Constanţa. Toate cele 8 persoane sunt conştiente, cooperate”, a declarat purtătoarea de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica. 

UPDATE 15.30. Un elicopter IAR 330 Puma, din dotarea Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori ai echipajului navei scufundate.

Știrea inițială. Alerta privind scufundarea navei Mohammad Z a fost primită în jurul orei 4.00, iar în zonă au fost trimise multe nave de salvare.

„Ofiţerii MRCC au trimis imediat în zonă navele ARSVOM, SAR Artemis şi SAR Apollo. A fost cerut şi sprijinul Poliţiei de Frontieră, care a trimis spre locul accidentului navele MAI 2110 şi MAI 1106. Totodată, două nave comerciale aflate în apropiere au fost imediat alertate să se alăture operaţiunii de căutare şi salvare de vieţi omeneşti”, au anunţat reprezentanţii Autorităţii Navale Române.

La bord se aflau 11 membri de echipaj: nouă cetăţeni sirieni şi doi cetăţeni egipteni. Opt dintre aceştia au fost salvaţi de către nava comercială Michel, care se afla cel mai aproape de locul accidentului şi care a fost coordonată de ofiţerii MRCC.

„În acest moment se continuă eforturile pentru căutare celorlalţi trei membri ai echipajului daţi dispăruţi, toţi de naţionalitate siriană”, a precizat Autoritatea Navală Română.

Motivul scufundării navei nu este cunoscut deocamdată, urmând să se deschidă un dosar de cercetare pentru a se stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul.

Urmărește-ne pe Google News