Potrivit oficialilor din Departamentul Sănătății, veverița este primul caz de ciumă din orașul Morrison, Jefferson, care se află la aproximativ 17 km sud-vest de Denver.
Ciuma este o boală infecțioasă cauzată de bacteria „yersinia pestis” și poate fi contractată de oameni și de animale domestice, conform oficialilor din Departamentul de Sănătate Publică. Cu toate acestea, dacă sunt luate măsuri de precauție adecvate, riscul de a avea ciuma este „extrem de scăzut”, spun oficialii americani.
Oamenii se pot infecta dacă sunt mușcați de purici sau de animale infectate.
”Pisicile sunt foarte sensibile la ciumă și pot muri dacă nu sunt tratate prompt cu antibiotice. Ele pot contracta ciuma de la mușcăturile de purici, de la zgârieturi sau mușcături de rozătoare sau ingestia unei rozătoare. Câinii nu sunt la fel de susceptibili la ciumă. Însă, ei pot contracta purici de la rozătoare infectate cu ciumă.
Printre simptomele ciumei bubonice se numără febră mare, frisoane, dureri de cap şi greaţă, care apar la o săptămână după expunere.
Recent, un adolescent în vârstă de 15 ani suspectat de infecţie cu bacteria care provoacă ciuma bubonică a murit în provincia Gong-Altai din vestul Mongoliei. Cazul a fost confirmat de rezultatele testelor de laborator, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară. „Rezultatul unui test de reacţie de polimerizare în lanţ (PCR) a dezvăluit luni seară că ciuma bubonică a provocat moartea unui băiat de 15 ani”, a declarat Dorj Narangerel, director al Departamentului de relaţii publice şi monitorizare din Ministerul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.
În nordul Chinei, autorităţile din oraşul Bayannur, situat în regiunea autonomă Mongolia Interioară, au descoperit recent un caz de ciumă bubonică la un cioban.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna trecută că urmăreşte cu atenţie cazurile de ciumă bubonică din China, subliniind că situaţia actuală nu prezintă un risc sporit şi este „bine gestionată”.