Aproape 67% din populația lumii este vaccinată anti-COVID cu cel puțin o doză, potrivit platformei Our World in Data. În România, imunizarea a încetinit de la o săptămână la alta, iar rata de vaccinare în toată țara stagnează undeva la puțin peste 40%.

Din mai, autoritățile române au dat drumul campaniei de imunizare cu a patra doză de vaccin, iar până în 20 iunie, 8.140 de persoane și-au făcut acest al doilea booster, potrivit ultimului raport.

8,11 milioane de români au schema completă cu două doze de vaccin și numai 2,6 milioane și-au făcut și a treia doză.

UE vrea o nouă campanie de vaccinare în toamnă

Părerile în ceea ce privește nevoia de a patra doză sunt împărțite, dar nu pentru că aceasta nu ar fi deloc necesară, ci pentru că, în Uniunea Europeană, cel puțin deocamdată, nu există dovezi că „al doilea booster” crește semnificativ protecția imunitară sau scade foarte mult riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Argumente consistente vin, totuși, din Israel. Studiile sugerează că a patra doză oferă protecție suplimentară, în special persoanelor de peste 60 de ani.

Prioritatea Agenției Europene a Medicamentului este ca până în toamnă să aprobe vaccinurile adaptate la noile tulpini, pentru a începe atunci o nouă campanie de imunizare în UE. Ca să fie aprobate, studiile clinice, care sunt acum încă în derulare, ar trebui să arate că versiunile serurilor sunt mai eficiente împotriva Omicron și a altor tulpini decât vaccinurile care sunt în prezent în uz.

Noi vaccinuri, aproape de finalizare

Moderna și Pfizer-BioNTech, companiile care au dezvoltat vaccinuri pe bază de ARN mesager, sunt aproape de final. Moderna și Pfizer au fost principalele opțiuni de imunizare în toată lumea, pe toate grupele de vârstă. Acum, ambele companii au reușit să creeze o variantă de vaccin mult mai eficient în fața tulpinii Omicron, arată imunologii, în articolul din The Conversation.

În ambele cazuri, adică la ambii producători, serul este format din două părți: o parte este formula originală a vaccinului, bazată pe versiunea coronavirusului răspândit global în 2020, iar cealaltă conține o componentă a proteinei spike din tulpinile noi, precum Omicron.

Omicron, deși nu provoacă forme atât de severe ale bolii, se răspândește mult mai ușor, spun medicii.

În iunie, Moderna a anunțat că studiile clinice au dovedit că noua formulă este mult mai bună decât prima, provoacă un răspuns imunitar mai puternic și oferă o protecție de o mai lungă durată împotriva SARS-CoV-2 și a tuturor variantelor lui, inclusiv împotriva subvariantelor acestora.

Și studiile făcute de Pfizer au arătat că formula îmbunătățită a vaccinului a creat anticorpi care au neutralizat subvariantele tulpinii Omicron, ce provoacă tot mai mult infecții severe în SUA.

În timp ce Pfizer speră ca vaccinul să înceapă să fie vândut la scară largă din septembrie, Moderna plănuiește să-l introducă chiar din august, potrivit CBS News.

Și Novavax lucrează la un nou vaccin

O altă versiune de vaccin împotriva COVID-19 care se află în drum spre autorizare este cea produsă de Novavax. Spre deosebire de Pfizer și Moderna, care au la bază ARN mesager, Novavax este similar vaccinurilor tradiționale. Testat în Africa de Sud, Marea Britanie și SUA, serul s-a dovedit a avea, în prima sa versiune, o eficiență de peste 90%. Compania așteaptă acum acordul agenției pentru hrană și medicamente a Statelor Unite (FDA – Food and Drug Administration) pentru noua doză de vaccin.

În Australia, Novavax a fost aprobat provizoriu ca doză booster persoanelor de peste 18 ani. Novavax desfășoară teste clinice care să stabilească dacă vaccinul este sigur pentru cei care au făcut primele două doze cu un vaccin pe bază de ARN mesager.

Este foarte bine să combinăm două sau mai multe tipuri de vaccin

Combinarea tipurilor de vaccin creează o protecție mai bună și de o mai lungă durată în fața COVID-19, arată zeci de studii făcute în ultimul an.

Cercetări recente sugerează că dacă un adult vaccinat cu oricare dintre cele trei vaccinuri originale – Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson – primește o doză booster dintr-un ser diferit de cel făcut inițial va avea un răspuns imunitar mai puternic sau cel puțin similar, comparativ cu situația în care boosterul ar veni de la același brand.

Combinarea tipurilor de vaccin este sigură și eficientă, spun imunologii, iar explicația pentru care funcționează este simplă.

Fiecare vaccin în parte folosește o porțiune puțin diferită din proteina spike a coronavirusului. Când virusul încearcă să invadeze celulele umane, anticorpii recunosc aceste părți diferite din proteină, chiar și când aceasta suferă mutații, și îl opresc înainte să infecteze.

 
 

Urmărește-ne pe Google News