Camerele de supraveghere din jurul vulcanului Sundhnúkur au surprins imagini spectaculoase ale erupției care a luminat cerul puțin înainte de miezul nopții. Autoritățile locale au declarat stare de urgență și au asigurat evacuarea în siguranță a rezidenților și turiștilor din zona potențial periculoasă.

Islanda a trimis cel puțin un elicopter al Gărzii de Coastă în regiune, pentru a monitoriza fluxul de lavă și a evalua dacă infrastructura ar putea fi compromisă în timpul evenimentului.

Impactul asupra turismului

Zona de la sud de populara destinație turistică Blue Lagoon rămâne, practic, un oraș-fantomă după ce majoritatea rezidenților au fost evacuați în urmă cu peste un an. Celebra stațiune geotermală s-a confruntat cu închideri intermitente pe măsură ce activitatea vulcanică a fluctuat în ultimul an.

Blue Lagoon a fost forțată să-și înceteze temporar operațiunile în urma ultimei erupții.

,,Din cauza unei erupții vulcanice care a început în Sundhnúksgígar pe 20 noiembrie, am luat măsura de precauție de a evacua și închide temporar toate unitățile noastre operaționale. Blue Lagoon va fi închisă astăzi, joi, 21 noiembrie, și vom reevalua situația pe parcursul zilei”, a declarat personalul Blue Lagoon.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Evaluarea situației

Primele indicații ale serviciului meteorologic național din Islanda sugerau că erupția a fost mai puțin extinsă decât evenimentele anterioare. Vânturile puternice din nord au transportat emisiile de gaze spre sud, peste Grindavík și ocean.

„Rapoartele inițiale privind fluxul de lavă indică că lava se deplasează spre vest, la sud de Stóra-Skógfell. Nu s-a observat niciun flux de lavă îndreptându-se spre sud spre Grindavík”, au declarat meteorologii islandezi.


https://twitter.com/JohnCremeansUSA/status/1859397747515982164?ref_src=twsrc%5Etfw 

Erupția a marcat cel puțin al șaptelea episod din ultimul an în care o fisură a eliberat lavă. La începutul anului 2024, o erupție a avariat principala conductă a regiunii, care furnizează apă caldă caselor și afacerilor care rămân ocupate.

Situată în apropierea intersecției plăcilor tectonice eurasiatică și nord-americană, Islanda nu este străină de activitatea vulcanică. Insula găzduiește aproximativ 130 de munți vulcanici, deși majoritatea sunt considerați inactivi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News