Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aprobat vineri solicitarea primarului sectorului 1, Clotilde Armand, și a declanșat stare de alertă sanitară în sectorul 1 pentru 30 de zile din cauza deșeurilor neridicate.
Starea de alertă i-a permis edilului să încheie un nou contract de salubrizare, fără organizarea unei licitații.
Contractul se referă la ridicarea gunoiului stradal, de care Romprest a anunțat că nu se mai ocupă, limitându-se strict la deșeurile produse de consumatorii casnici.
Potrivit G4Media, contractul de salubritate, în valoare de 62.900 de lei (aproape 13.000 de euro), a fost semnat de ADP Sector 1 și Brai-Cata chiar în 23 iulie 2021, ziua decretării stării de alertă în sectorul 1.
Contractul cu noua firmă, Brai-Cata, a fost atribuit prin încredințare directă și presupune colectarea a 100 de tone de deșeuri necontrolate de pe spațiile verzi din sectorul condus de Clotilde Armand.
„Prețul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest”
Clotilde Armand a scris duminică seară, pe Facebook, că prețul plătit noii firme, Brai-Cata, este mai mic decât cel plătit Romprest.
„Chiar dacă ne aflăm într-o stare de alertă cauzată de şantajul operatorului delegat de salubrizare şi achiziţia a fost făcută în regim de urgenţă, preţul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest”, a scris Armand pe Facebook.
Edilul a atașat postării de pe rețeaua de socializare și prețuri comparative, plus factura Romprest pentru salubrizarea stradală în perioada 16-31 martie 2021.
Cine este acționarul Brai-Cata
Brai-Cata este deţinută de acţionarul unic Constantin Petrescu, de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea, potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul Oficial.
Petrescu a devenit acționar unic în august 2017, când acționarul majoritar de până atunci, firma de salubritate Urban din Vâlcea, a ieșit din acționariatul Brai-Cata.