Aceasta este cea de-a 17-a fisură apărută în zonă de la erupția din 3 mai a vulcanului cu cea mai lungă perioadă de erupție de pe planetă,. Din ea, ca și din celelate se prelinge lavă și iese fum. Cel puțin 37 de locuințe au fost distruse până acum În ultimele zece zile, circa 37 de clădiri au fost distruse şi aproape 2.000 de persoane au fost evacuate.
Noua fisură măsoară aproximativ 300 de metri lungime şi se numără printre cele mai mari care au brăzdat zona de la poalele vulcanului Kilauea. ”Este un zgomot aproape constant, asemănător cu cel al unui Boeing 747, intercalat cu explozii asurzitoare care cutremură pământul, prin care sunt aruncate bombe de lavă de 45 de kilograme la 30 de metri în aer”, a declarat Mark Clawson, în vârstă de 64 de ani, care locuieşte mai sus de ultima fisură apărută, însă sfidează ordinul de evacuare primit.
În ciuda situaţiei critice, unele persoane, precum Clawson, au refuzat să-şi părăsească locuinţele, convinse că vor fi ocolite de dezastru. ”Urmărim bombele de lavă. Una a trecut prin acoperişul verandei unui vecin”, a spus el.
Kilauea a fost activ în mod constant în ultimii 35 de ani. De obicei, vulcanul aruncă lavă bazaltică care se prelinge în ocean, însă, din când în când, activitatea sa se manifestă exploziv.
Cercetătorii au avertizat că există riscul producerii unor explozii masive după această erupție. Ei au explicat cât de mare este pericolul provocat de erupția vulcanului Kilauea din Hawaii și ce risc ar reprezenta pentru populație.
Zilele trecute un hawaian a reuşit să surprindă momente incredibile, atunci când s-a întors la locuinţa sa, pe care a evacuat-o din cauza erupţiei vulcanului Kilauea. Acesta a avut parte de un şoc, atunci când a văzut că vulcanul erupe chiar în spatele locuinţei sale.
Citește și: Ce mesaj transmite și ce înseamnă ”sunetele de găină” din piesa câștigătoare a Eurovision 2018
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!