Cuprins:
Aceste firme pot obține profituri semnificative furnizând expertiză în domenii precum conformitatea legală, lobby pentru politici favorabile sau ajutând companiile să își orienteze operațiunile ca răspuns la sancțiuni.
O avalanșă de numerar din străinătate
Mulți foști oficiali americani au trecut în roluri de consultanți pentru oligarhi, regimuri autoritare și interese corporative. Această tendință reflectă o intersecție tot mai mare între politică și privat.
Aceștia își folosesc adesea experiența și conexiunile guvernamentale pentru a naviga în peisajul complex al sancțiunilor și politicii externe ale SUA.
O avalanșă de numerar din străinătate a ajuns către foștii parlamentari și asistenți cu experiență la unele dintre cele mai înalte niveluri ale guvernului american.
O firmă fondată de mai mulți foști oficiali seniori ai Departamentului de Trezorerie a strâns zeci de milioane de dolari din Emiratele Arabe Unite, pe care mai multe grupuri de supraveghere, inclusiv Transparency International, le descriu drept un centru al spălării banilor.
Regimurile acuzate de încălcări ale drepturilor omului au apelat la foști membri ai Congresului pentru ajutor.
Și o serie de entități de afaceri străine – oligarhii de la Kremlin, firme de tehnologie chineză, un traficant de arme sârb – au angajat lobbyști pentru a încerca să anuleze sancțiunile economice sau să le impună rivalilor.
Cheltuielile au explodat
Cheltuielile străine pentru lobbyul legat de sancțiuni au crescut de la aproximativ 6 milioane de dolari în 2014 la cel puțin 31 de milioane de dolari în 2022, ultimul an pentru care sunt disponibile înregistrări complete, o creștere de peste cinci ori, care reflectă o explozie a sancțiunilor americane.
Cheltuielile firmelor autohtone au depășit 353 de milioane de dolari anul trecut, a constatat The Washington Post, în creștere față de 97 de milioane de dolari în 1998.
Firmele cheltuiesc și mai mult pentru respectarea sancțiunilor, ceea ce implică, de obicei, sfaturi profesioniste despre cum să respecte regulile.
Practica de conformitate, care practic nu exista acum două decenii, însumează acum peste 30 de miliarde de dolari pe an și continuă să crească cu aproximativ 10% anual, a declarat Peter Piatetsky, un fost consilier principal al Trezoreriei în domeniul sancțiunilor și spălării banilor.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!