Cuprins:
„Booking.com este cel mai vizitat site de turism şi călătorii din lume, procesând peste un miliard de rezervări în 2023, dublu faţă de numărul înregistrat în 2016. Evident, popularitatea sa nu a scăpat de atenţia infractorilor cibernetici (…) Chiar Booking.com a recunoscut amploarea problemei şi a spus că a înregistrat o „creştere uluitoare cu 500 până la 900%” a escrocheriilor de călătorie în ultimele 18 luni – şi că această creştere este în mare parte determinată de exploatarea de către infractorii cibernetici a unor instrumente precum ChatGPT, începând cu noiembrie 2022″, a explicat Christian Ali Bravo, unul dintre specialiştii Eset, într-un articol publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluţii antivirus, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, atacurile de tip phishing sunt în prim-plan, cu o avalanşă de e-mailuri, texte şi mesaje postate pe reţelele de socializare. În cadrul acestei escrocherii, ei uzurpă identitatea unei platforme populare pentru a păcăli victima, făcând-o să creadă că se adresează site-ului oficial.
Cum sunt păcăliți să plătească în plus
Astfel, persoane rău intenționate pot încerca să vă facă să plătiți eronat sume de bani pentru rezervările active pe care le aveți pe booking.com.
„Solicitările, aparent legitime, vin chiar prin intermediul mesageriei interne a booking.com (inclusiv mesaje email), de la hotelurile unde aveți rezervare. Vi se solicită, pentru a confirma și achita rezervarea, să accesați un link în care e simulată o pagina de plată similară celei a booking.com. Mesajele includ numele și prenumele persoanei în cauză, numărul rezervării, cu intervalul calendaristic corect, până la cel mai mic detaliu. Singurul semnal de alarmă îl reprezintă solicitarea accesării unui link care nu are nicio legătură cu booking.com sau cu hotelul unde aveți rezervarea”, arată specialiștii.
Aceștia precizează că booking.com nu o să solicite niciodată, prin intermediul chat-ului, astfel de plăți. Plățile sunt realizate automat prin intermediul platformei, in zona de administrare a rezervărilor.
„De asemenea, proprietățile nu vă pot solicita să plătiți sume de bani în avans sau altfel decât ați selectat în momentul rezervării. Contul vostru nu este afectat; aici este vorba despre conturile de proprietar (hotel, pensiune etc.), care au fost sparte”, susțin experții.
AI, un instrument pentru hackeri
O altă fereastră de acces a hackerilor este cea a accesibilităţii instrumentelor de Inteligenţă Artificială (AI). Astfel, prin generarea unor e-mailuri de tip phishing care sunt corecte din punct de vedere gramatical, credibile din punct de vedere contextual şi fără semnale tipice de risc care ar putea alerta destinatarul, fraudatorii pot păcăli cu uşurinţă oamenii şi companiile să descarce malware pentru furt de informaţii pe dispozitivele lor sau să divulge informaţii sensibile ori să transfere bani.
În acelaşi timp, metoda chat-urilor deturnate reprezintă o variantă de insinuare a infractorilor cibernetici.
Un alt aspect se referă la faptul că, de-a lungul anilor, mulţi turişti au căzut victime ale listărilor false, în care infractorii cibernetici fac reclamă unei case de vacanţă de lux care poate fi închiriată la un preţ irezistibil şi îi direcţionează pe cei interesaţi de aceste „chilipiruri“ să plătească, chiar şi prin Booking.com.
„Vă încurajăm ca, la cea mai mică suspiciune, să contactați Booking.com, direct de pe site (nu folosind linkurile din email) sau proprietatea, folosind site-ul web al acesteia”, avertizează specialiștii.
FOTO: Shutterstock