“O nouă ipoteză despre motivul pentru care rata de mortalitate în Italia pentru cei cu covid19 este de aproape 6%, în timp ce alte țări, în special țările din Europa de Nord, au o rată de mortalitate de 1% sau mai jos – Germania, Suedia, etc”, scrie Dani Sandu, cercetător la Departamentul de Științe Politice și Sociale din cadrul European University Institute, din Florența, într-o postare pe Facebook. 

“Independent unii de ceilalți, niște specialiști în demografie, niște economiști și mai nou și niște experți în sănătate publică afirmă că motivul ar putea să fie rata foarte ridicată de tineri adulți ce locuiesc împreună cu părinții. Tinerii adulți au mai multe șanse să fie purtători asimptomatici ai virusului, în timp ce adulții vârstnici au mai multe șanse să fie victimele. Rate mai ridicate de locuit împreună duc la transmiterea bolii în prima fază de contagiune nu numai între tineri, care sunt cei mai dinamici și mai umblăreți, dar și de la tineri către colegii lor de casă mai în vârstă. Acest lucru este dramatic mai ales până la introducerea primelor măsuri publice de distanțare socială, moment în care chiar și tinerii devin mai precauți”, susține sociologul român care citează o cercetare realizată de mai mulți autori de la Leverhulme Centre for Demographic Science, University of Oxford & Nuffield College, UK.

Sandu atrage atenția asupra faptului că și România se află cam în aceeași situație atunci când vine vorba despre procentele mari ale tinerilor adulți care locuiesc împreună cu părinții. 

“Din păcate, România și țările din Europa de Est sunt teribil de sus pe acest parametru, după cum arată cifrele. Acest lucru este adevărat în mult mai mare măsură pentru familiile mai sărace, din mediul rural, cu indivizi oricum mai predispuși la boli și cel mai probabil mai departe de spitale și ajutor medical. Un motiv cu atât mai radical pentru care oricine nu este în grupul principal de mortalitate să înceapă imediat să se comporte ca și cum ar fi deja purtător. Ca idee, vorbim doar despre primul val de contagiune, cel de până la recomandările de auto-izolare. Din păcate, acest prim val este probabil și cel mai dramatic”, mai scrie Sandu.

În Italia se înregistraseră până luni aproape 2.160 de morți din cauza coronavirusului și aproape 28.000 de persoane infectate.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News