„Am depus astăzi moțiune împotriva încă ministrului și încă doctorului Bode pentru că noi considerăm că România merită să aibă un șef al Poliției care să nu fie hoț și considerăm că România merită un negociator în dosarul Schengen care să fie privit cu respect de partenerii europeni. Domnul Bode trebuie să-și asume eșecul pe linie al mandatului său în fruntea MAI”, a spus deputatul USR, Cristian Seidler.
Partidul condus de Cătălin Drulă susține că Lucian Bode a rămas în funcție „cu sprijinul direct al președintelui Klaus Iohannis și al liderului PSD, Marcel Ciolacu”, dar că politicianul liberal „nu mai poate reprezenta România sau românii în niciun fel de calitate”, după verdictul de plagiat privind teza de doctorat, verdict dat de Universitatea Babeș-Bolyai.
Moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne va fi dezbătută în şedinţa din 6 februarie a Camerei Deputaţilor, iar votul va fi dat pe 8 februarie.
Aceasta este a treia moțiune simplă depusă împotriva lui Lucian Bode de USR și Forța Dreptei, după ce, pe 19 octombrie 2022, prima a picat la vot. Liderul grupului deputaților PSD, Alfred Simonis, a fost atunci singurul deputat PSD care a votat pentru. Contactat la acel moment de Libertatea, Alfred Simonis a susținut că a votat din greșeală în favoarea moțiunii.
USR și Forța Dreptei au mai depus o moțiune simplă împotriva ministrului Bode pe 12 decembrie 2022, în contextul respingerii aderării României la Schengen, dar partidul condus de Drulă a acuzat PSD și PNL că au „făcut scut” în jurul lui Lucian Bode și au blocat dezbaterea.
Trecerea unei moțiuni simple nu înseamnă automat schimbarea unui ministru
Spre deosebire de moțiunea de cenzură, care duce la căderea Guvernului, trecerea unei moțiuni simple la votul din Parlament nu conduce automat la schimbarea unui ministru. Moțiunea simplă are drept efect doar adresarea unui avertisment politic.
Concret, Guvernul condus de premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu va fi obligat să îl remanieze pe ministrul Lucian Bode, cel care este și secretar general al PNL, chiar dacă moțiunea simplă inițiată de USR și Forța Dreptei ar trece la vot în Camera Deputaților. Acest lucru este însă puțin probabil, pentru că ministrul este sprijinit de coaliția politică PNL-PSD.