Franța a livrat doar o parte din producția sa nucleară potențială, iar gigantul de stat EDF a anunțat că alte trei centrale vor scădea producția ca urmare a creșterii temperaturilor. Râurile folosite pentru răcirea reactoarelor au devenit prea calde pentru a putea fi răcite unitățile.

Recent, Franța a fost depășită de Suedia, care a devenit cel mai mare exportator de energie al Europei, conform Reuters.

Prețuri mai mari pentru toți

Din cauza închiderii reactoarelor, prețul energiei a crescut puternic pe bursele de profil din Franța.

Mai mult, din cauza problemelor, suferă acum și nordul Italiei, care este dependent de exporturile de energie ale Franței.

Iar din cauză că Franța plafonează facturile consumatorilor, costul energiei pe care EDF o cumpără pentru a compensa diferența de producție este estimat la 24 de miliarde de euro în acest an.

Conform site-ului citat, Franța plafonează prețul „pentru a menține mitul energiei ieftine nucleare și pentru a proteja mândria Franței”.

„Copilul-problemă al Europei”

Analiștii din domeniul energetic citați de Renew Economy susțin că problemele nucleare ale Franței sunt acum un risc mai mare pentru furnizarea energiei decât gazul rusesc.

„Copilul-problemă al Europei în furnizarea de energiei este în mod definitiv Franța”, spune Bruno Burger, cercetător în domeniu la Fraunhofer ISE, un institut pentru sisteme solare.

Burger spune că deficitul semnificativ de energie din Franța va crea probleme în Europa pe termen lung, deoarece producția mică din Franța duce la penurie în piețele energetice europene și prețuri mai mari pentru toate țările.

Germania folosește gazele naturale pentru încălzirea celei mai mari părți a locuințelor, astfel că există temeri privind o posibilă penurie la iarnă, deoarece Rusia a redus livrările.

Franța se încălzește nuclear

Dar locuințele din Franța sunt încălzite pe electricitate, ceea ce duce la risc de penurie în iarna următoare.

„Din cauza multelor probleme cu flota sa nucleară, Franța depinde de alte țări mai mult ca oricând și nu poate să furnizeze pentru alte state, așa cum făcea cu Italia în trecut”, conform lui Burger.

EDF a precizat că programul de reparații și mentenanță continua.

Deficit pentru încă 15 ani

Oficiul Germano-Francez pentru Tranziție Energetică estimează că deficitul de energie al Franței va persista pentru încă 10-15 ani, ceea ce înseamnă că majorarea capacității în energia regenerabilă va fi benefică pentru consumatorii francezi, potrivit platformei jurnalistice Clean Energy Wire.

Prețul electricității pentru anul 2023 pe piața franceză a depășit 600 de euro/MWh recent, cel mai mare din Europa.

Care e situația în Germania

În Germania, producția nucleară a scăzut de la 11% la 6%, de anul trecut până în prezent, dar scăderea a fost compensată de creșterea penetrării energiilor regenerabile, notează site-ul.

Ultimele trei centrale nucleare germane ar trebui închise la finalul acestui an, însă există presiuni pentru a prelungi durata de funcțiune.

Din cauza reducerii fluxurilor de gaze din Rusia, Germania îndeamnă consumatorii să facă economie de energie. Concomitent, aceasta a crescut producția pe cărbune.

Autoritățile au precizat că la iarnă ar putea avea loc raționalizarea gazelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News