Astfel, evaluarea iniţială a solicitărilor ar trebui să aibă loc la graniţele externe ale UE, de unde să se facă şi repatrierile, transmite Agerpres.
„Trebuie să înţelegem că sistemul Dublin a eşuat”, a declarat Seehofer, cu prilejul unei reuniuni la Munchen la care participă miniştrii de interne din cele mai mari şase state ale Uniunii Europene.
Potrivit noii abordării propuse de Seehofer, doar solicitanţii de azil cu perspective de a primi protecţie în Europa ar trebui distribuiţi între ţările care îşi arată disponibilitatea şi unde ar urma să se deruleze procedurile de azil.
Dacă evaluarea iniţială la frontierele externe ale UE este negativă, agenţia europeană Frontex ar trebui să-l returneze pe solicitantul de azil în ţara de origine.
Sistemul Dublin „nu a funcţionat de multă vreme, aşa încât nu poate fi baza viitoarei politici de azil a UE”, a afirmat ministrul german, insistând pentru „o nouă filosofie”care să înceapă la frontierele externe ale Uniunii.
Seehofer vrea să existe iniţiative legislative concrete pentru preşedinţia Consiliului UE pe care o va deţine Germania în a doua jumătate a lui 2020. De asemenea, el a cerut progrese mai rapide în consolidarea Frontex.
Potrivit lui Seehofer, ideile sale au primit susţinere din rândul omologilor din Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Polonia.
La reuniunea aşa-numitului grup G6 au fost invitaţi şi reprezentanţi ai UE şi ai SUA.
Majoritatea miniştrilor G6 l-au sprijinit pe Seehofer, a declarat comisarul european pentru migraţii, Dimitris Avramopoulos.
În ce priveşte cooperarea post-Brexit cu agenţiile de securitate britanice, Seehofer a spus că „retragerea Marii Britanii din UE nu poate să ducă în niciun moment la o deteriorare a cooperării de securitate între Regatul Unit şi Germania”, el insistând că Marea Britanie joacă un rol esenţial în arhitectura de securitate europeană.
Miniştrii de interne reuniţi la Munchen au discutat de asemenea despre extremismul de dreapta şi terorism.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!