Iohannis urmează să anunțe oficial numele premierului desemnat
Președintele Klaus Iohannis urmează să anunțe oficial, la ora 14.05, cine este premierul desemnat, deși un singur nume a fost vehiculat astăzi, în timpul consultărilor, respectiv cel al lui Nicolae Ciucă.
Citește aici principalele declarații ale președintelui.
Marcel Ciolacu discută doar cu premierul desemnat
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că discuțiile de la Cotroceni s-au axat în cea mai mare parte pe discuția situației pandemice.
„Am făcut un apel pentru toți liderii politici să ne strângem să găsim o soluție pentru pandemie. E cazul ca noi oamenii politici să facem un pas înapoi și să lăsăm specialiștii să-și dea cu părerea și să spuna ce e mai bine de făcut în România unde ieri au murit mai mulți români de Covid decât toate decesele adunate din UE”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a subliniat că desemnarea va fi făcută de președinte, dar PSD solicită un guvern cu o largă majoritate.
„Decizia de nominalizare unui prim-ministru îi aparține președintelui. Rămân consecvent și cred că o soluție pentru România pe termen mediu este un guvern cu o largă susținere parlamentară”, a precizat liderul PSD.
El a negat că au existat discuții cu liberalii înainte de consultările parlamentare.
„Dacă dorește președintele PNL să ne cheme la vreo discuție întâi să-și schimbe decizia că nu discută cu PSD.(…) Vom avea o discuție cu premierul desemnat dacă acesta va fi Nicolae Ciucă”, a precizat Marcel Ciolacu.
UDMR are o reținere cu propunerea unui ilitar
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea sa are o reținere privind propunerea unui militar de carieră pentru funcția de prim-ministru, dar mandatul va fi de a luat parte la discuții pentru găsirea de soluții pentru instalarea unui nou guvern.
„Am luat act de propunerea PNL. Nicolae Ciucă este un militar excepțional și care a muncit și a fost în teatrele de război, a condus trupe în teatre de război. Am respect pentru orice militar. Pe palierul e o problemă și acest lucru trebuie spus. Nu este foarte uzual în ultima perioada, 50-60 de ani, în țările democratice niciun fost militar nu a condus guverne. Putem găsi exemplu Charles de Gaulle sau Dwight Eisenhower dar erau alte vremuri. Din acest punct de vedere avem oarecare reținere, dar înțeleg propunerea PNL de a găsi o soluție rapidă”, a declarat Kelemen Hunor.
Președintele UDMR a apreciat că „este o situația excepțională” și „nu exclude o susținere”.
AUR, la consultări
Consultările de la Palatul Cotroceni continuă cu reprezentanții AUR. Delegația este condusă de co-președinții George Simion și Claudiu Târziu.
USR intră le negocieri
Delegația USR a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni. Ea este formată din președintele Dacian Cioloș, Anca Dragu, Cătălin Drulă și Stelian Ion.
„V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui Guvern și atunci trebuie să găsim altă soluție”, le-a transmis Klaus Iohannis.
Anterior, Dacian Cioloș a declarat că merge cu un mandat de refacere a coaliției cu PNL și UDMR și nu susține un guvern minoritar, precum propun liberalii.
Florin Cîțu: Ciucă, premier cu un guvern minoritar
Principalele declarații făcute de Florin Cîțu:
- România trece printr-o criză politică și una de sănătate. PNL a dat dovadă de maturitate și responsabilitate și s-a prezentat la consultări cu o propunere de premier pentru a debloca criza politică, a avea un guvern cât mai rapid și a gestiona criza de sănătate
- PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcția de premier într-un guvern minoritar alături de partenerii cu care am gestionat până acum UDMR
- Mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor pentru a avea un guvern cât mai rapid
- Este mai important să facem politică pentru români cu un guvern cu puteri depline
- Este o propunere pe care eu am făcut-o în BPN
- Este o soluție pentru a debloca o criză politică pe care nu PNL a generat-o. Au generat-o alte partide care au demonstrat că nu pot forma o majoritate, o majoritate pe care am găsit-o noi
- Sunt sigur că parlamentarii români vor să depășească acest moment, avem o criză sanitară. E nevoie de un guvern cu puteri depline și sunt sigur că vom găsi susținere în Parlament
UDMR, la consultări
Delegația UDMR, în frunte cu președintele Kelemen Hunor, a intrat la consultările cu Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni.
Spre deosebire de prima rundă de negocieri, UDMR a fost chemat înainte de USR.
Delegația PSD, la consultări
Social-democrații au intrat la consultările de la Palatul Cotroceni. Delegația este formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel.
„V-am invitat pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că suntem într-o situație mult diferită acum. Din păcate criza pandemică s-a aprofundat, iar criza politică nu mai este înțeleasă, iar în spațiul politic există real dorința de a se găsi o soluție”, a declarat Klaus Iohannis în debutul discuțiilor.
Dacian Cioloș vrea refacerea coaliției
Președintele USR a anunțat că va merge la Palatul Cotroceni cu obiectivul de a reface coaliția guvernamentală PNL-USR-UDMR cu un alt prim-ministru în locul lui Florin Cîțu.
„Obiectiv foarte clar formarea cât mai rapidă a unui guvern care să scoată țara din criză. Avem nevoie cât mai rapidă de soluții. Din punctul nostru de vedere se poate face prin reconstruirea coaliției PNL-USR-UDMR. Asta presupune să avem o propunere de premier alta decât Florin Cîțu pentru a începe negocierile pentru reformarea coaliției”, a precizat Dacian Cioloș.
El a subliniat că nu va vota un guvern minoritar, insistând că „România are nevoie de un guvern cu puteri depline”.
PNL intră la consultări
Delegația Partidului Național Liberal a intrat la negocierile de la Palatul Cotroceni. Ea este formată din președintele formațiunii Florin Cîțu și prim-vicepreședinții: Lucian Bode, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Gheorghe Flutur. Deși nu era anunțat în delegația inițială, Nicolae Ciucă este prezent la Cotroceni alături de conducerea PNL.
„Suntem iar în situația de a discuta formarea unui guvern și aștept o abordare constructivă, în primul rând de la PNL, dar, mai apoi, și de la alte partide responsabile”, a declarat Klaus Iohannis în debutul consultărilor.
Cu o oră înainte, Biroul Politic Național a votat în unanimitate susținerea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru și formarea unui guvern minoritar alături de UDMR. Liberalii nu doresc refacerea coaliției alături de USR.
PSD, fără propunere de premier
Social-democraţii au decis, joi, în Biroul Permanent Naţional, să nu meargă cu o propunere de premier la cea de-a doua tură de consultări de la Palatul Cotroceni.
Din delegaţia cu care PSD va merge la consultări fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel.
„Urgența râmânilor este să discutăm situația pandemiei. Alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment în contextul pandemiei și a Constituție”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul unei ședințe a PSD.
PNL îl propune pe Nicolae Ciucă
După o ședință de cinci minute, liberalii au votat în unanimitate să îl propună pe Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării, drept prim-ministru, la consultările de la Palatul Cotroceni, potrivit sursele Libertatea.
De asemenea, liberalii vor propune un guvern minoritar construit în jurul PNL fără a mai discuta cu USR pentru intrarea în guvern a unor miniștri USR.
Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a picat votul de învestitură din Parlament de miercuri, fiind votat de doar 88 de parlamentari, mult sub pragul de 234 de voturi necesare pentru învestitură. În acest context, Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, o nouă rundă de consultări cu partidele politice pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de premier.
Consultările la Palatul Cotroceni încep, joi, la ora 11 cu PNL, ulterior sunt așteptați cei de la PSD, UDMR și USR. Partidele politice vor sta la discuții cu președintele 30 de minute.
Calendarul consultărilor
- 11:00: Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)
- 11:30: Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)
- 12:00: Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
- 12:30: Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)
- 13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
- 13:30: Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
Singurii care au anunţat oficial delegaţia care participă la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis sunt liberalii. Vor merge la Cotroceni preşedintele PNL, Florin Cîţu, dar şi cei patru prim-vicepreşedinţi, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.
Ședințe la partide înainte de consultări
Înainte de a merge la Cotroceni, partidele politice au ședințe politice în care stabilesc cu ce strategie și cu ce premier merg la consultări.
La 9.30 are loc Biroul Permanent Naţional al PSD, iar la ora 10.00 are loc Biroul Permanent Naţional al PNL.
Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, miercuri seară, că liberalii au deja o decizie în ceea ce priveşte propunerea de premier, în persoana lui Florin Cîţu, dar nu a exclus posibilitatea unei noi decizii.
„Noi avem o decizie la momentul acesta, vom vedea ce se va întâmpla mâine”, a afirmat, miercuri seară, Dan Vîlceanu. La rândul său, Dacian Cioloş a precizat că USR nu va face o nouă propunere de premier.
După ce Guvernul Cioloș a fost respins, un rezultat fără surprize, premierul demis Cîțu a spus că PNL discută cu toate partidele pentru a crea rapid o majoritate parlamentară. El a spus că discută cu toate partidele pentru un nou Guvern, inclusiv PSD, dar cu excepția AUR și a afirmat că „soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal”.
Totodată, USR a anunțat pentru a doua oară la rând că se va așeza la discuții cu liberalii, dacă aceștia vin cu o propunere de premier, alta decât Florin Cîțu.
Întrebat dacă la consultările de la Cotroceni PSD va merge cu o propunere de premier, Marcel Ciolacu a evitat să dea un răspuns. „În primul rând mergem, să fim invitaţi. Cum vom merge, vom decide la partid”, a declarat acesta, potrivit Agerpres.
Ce urmează după consultările cu Klaus Iohannis
Preşedintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, potrivit Constituției.
Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi, acestea finalizându-se cu un aviz comun consultativ, motivat, din partea comisiilor permanente ale celor două camere. În data stabilită de Birourile permanente pentru acordarea votului de încredere, candidatul la funcția de prim-ministru se prezintă în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
În aceeaşi zi, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Sunt necesare 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. Dacă Guvernul nu este învestit, preşedintele poate desemna un alt premier.
Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis pe 5 octombrie prin moțiune de cenzură, care a fost votată de 281 de parlamentari.
La șase zile după ce a picat guvernul, Klaus Iohannis a chemat la Cotroceni toate partidele politice, atunci USR și AUR au venit cu o propunere de premier. Șeful statului l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, însă după o rundă de negocieri cu PNL și UDMR, Cioloș a mers în Parlament, unde nu a obținut voturile necesare.