După cea de-a doua rundă de discuții, negocierile par să fi ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituții nu a părut dispusă la compromis, au declarat surse pentru G4Media.
În timpul discuțiilor de miercuri, reprezentanții Parlamentului, cei care o susțin pe Laura Codruța Kovesi, au cerut Consiliului să explice ce procedură au folosit atunci când au decis clasamentul în favoarea lui Bohnert.
Următoarea rundă de negocieri urmează să aibă loc pe 4 aprilie.
Laura Codruța Kovesi a declarat miercuri, înaintea discuțiilor dintre Parlament și Consiliu, că din punctul ei de vedere și-a făcut treaba, s-a clasat prima și așteaptă rezultatul negocierilor.
„Cred că se negociază profesionalismul celui care trebuie să deţină această funcţie. Până în acest moment, din perspectiva Comisiei tehnice, eu am fost prima dintre candidaţii care s-au calificat în această procedură. Aştept rezultatul acestor discuţii care se fac între Parlamentul European şi Consiliu. Nu ştiu ce elemente de negociere sunt avute în vedere. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba, am ieşit prima. Aştept rezultatul acestor negocieri”, a precizat Kovesi.
Echipele de negociatori ale Parlamentului European și ale Consiliului Uniunii Europene urmează să reia, miercuri, negocierile pentru desemnarea viitorului procuror-șef al Parchetului European, funcție pentru care este nominalizată și Laura Codruța Kovesi.
După ce prima rundă de negocieri, care a avut loc săptămâna trecută, s-a încheiat fără niciun rezultat, negociatorii vor discuta din nou încercând să-și impună candidatul în funcție.
Sesiunea de negociere de miercuri va avea loc prin videoconferință deoarece Parlamentul European se află în sesiune la Strasbourg, iar Consiliul nu se poate deplasa atunci la Strasbourg.
Dacă nici în urma acestei runde de negociere nu se va ajunge la un acord, urmează noi discuții pe 4 și 10 aprilie.
Negocierile între PE şi Consiliul UE se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.
Echipa de negociere a PE, cea care va încerca să obțină numirea fostei șefe DNA în funcție, este formată din Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).
În timpul primei runde de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-șef al Uniunii Europene cele două părți și-au prezentat pozițiile.
”Consiliul a fost în defensivă, delegația Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă și democratică de audiere și de stabilire a poziției Parlamentului, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură. Reprezentanții Parlamentului au întrebat reprezentanții Consiliului dacă au invitat candidații la dialog.
De asemenea, reprezentanții Parlamentului European au cerut clarificări legate de acel vot intermediar dat în Reuniunea ambasadorilor la UE care s-a desfășurat în condiții de totală netransparență. Nu știm nici până astăzi ce s-a votat și ce mandate de negociere au fost”, a scris pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan după negocierile din 20 martie.
Citește și: