Premierul interimar a declarat, duminică, la sosirea la sediul PNL, că partidul pe care îl conduce a demonstrat că veniturile bugetare pot crește fără impunerea unor taxe suplimentare. La acest capitol, PSD susține că este nevoie de suprataxări. Este unul dintre subiectele la care liberalii și social-democrații nu se pun de acord.
Iar un motiv este, potrivit președintelui PNL, că multe dintre măsurile propuse de PSD în timpul negocierilor se regăseau în programul de guvernare din vremea lui Liviu Dragnea, măsuri care au fost contracarate de liberali la acea vreme.
„Nu e un blocaj, sunt încă divergenţe în modul în care vedem să administrăm în economie. Am arătat în ultimul an că se poate să ai şi venituri bugetare mai mari, fără să creşti taxe şi să ai o redistribuţie pe care o face piaţa. Noi aşa credem, că fără intervenţia statului se pot redistribui resursele în economie, echitabil, eficient. De partea cealaltă, bineînţeles, se doreşte intervenţia statului, aşa se crede că se poate redistribui avuţia. Este bizar să vorbim astăzi de măsurile pe care eu le-am contracarat pe programul lui Dragnea. Şi taxe de solidaritate şi impozit pe venit global, sunt mai multe acolo”, a afirmat Florin Cîțu, în fața jurnaliștilor adunați la sediul PNL.
Președintele PNL a afirmat, din nou, că alocațiile și pensiile vor crește, doar că nu cu cât își doresc social-democrații, deoarece această măsură, inclusiv majorările salariilor, nu trebuie să să afecteze „stabilitatea financiară” a țării.
„Mai discutăm acolo, un procent, două. E important să nu aruncăm în aer stabilitatea financiară. Dacă facem creșteri, nu vom mai putea plăti salariile și pensiile peste un an sau doi. Nu are sens să destabilizăm economia. Trebuie să încurajăm acumularea de capital”, a mai afirmat premierul interimar.
În ceea ce privește desființarea Secției Speciale, o altă chestiune asupra căreia liberalii și social-democrații nu s-au înțeles până acum, Florin Cîțu a precizat că așteaptă „soluția experților” și a respins propunerea PSD de a solicita Comisiei de la Veneția un nou punct de vedere.
„Sperăm să putem discuta astăzi despre propunerea de premier”
Acesta a mai spus că speră ca la negocierile de duminică să se discute şi despre numele noului premier, care să fie apoi prezentat șefului statului. „Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier şi apoi să mergem cu această propunere la preşedintele României. Eu credeam că ieri, sper să fie astăzi (discuția despre premier, n.r.)”, a adăugat Cîțu.
Acesta a fost întrebat și despre o eventuală întâlnire a liderilor PSD, PNL şi UDMR cu preşedintele Klaus Iohannis, care să medieze discuţia despre persoana premierului.
„Eu am văzut mesajul public al preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus clar să ne înţelegem noi şi apoi să mergem la preşedintele Klaus Iohanis”, a fost răspunsul lui Florin Cîțu.
A cincea rundă de negocieri
Echipele PNL și PSD de negocieri au discutat și sâmbătă despre programul de guvernare al viitorului Executiv. La finalul acestor discuţii, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că „aproximativ 5%” din programul de guvernare nu a fost încă finalizat și a precizat că negocierile vor avansa duminică.
„Mai sunt câteva capitole, le facem mâine”, a precizat și Florin Cîţu, după negocierile de sâmbătă, referindu-se la Finanțe, Justiție și Muncă.
Prima rundă de negocieri între PNL, PSD și UDMR pe programul de guvernare a avut loc miercuri, 10 noiembrie, când s-a discutat partea economică și socială. Joi, discuțiile au continuat cu celelalte domenii, între care Sănătatea şi Educaţia. Vineri, negocierile s-au împotmolit la numele premierului și la cota progresivă de impozitare, iar discuțiile de sâmbătă au dus la finalizarea a 95% din programul de guvernare, potrivit președinților PNL și PSD.