Președintele și-a început discursul condamnând din nou „atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent”. „Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență”, a spus el.
El a anunțat deciziile din ședința CSAT: consolidarea Flancului Estic, „prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România”, sprijin pentru Republica Moldova, intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și înființarea „unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni”.
În același timp, președintele a anunțat „două obiective strategice”:
- „În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”.
- ”În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:
- Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens.
- Un lucru este însă evident, indiferent de deznodământul acțiunii militare există deja un învingător poporul ucrainean care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator, eroismul și curajul ucrainenilor inspiră și obligă.
- Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea membrilor NATO și capacitatea de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global.
- În același timp UE demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici și că putem găsi soluții chiar și în cele mai întunecate momente. Apartenența României la aceste două structuri NATO și UE, dublată de parteneriatul strategic foarte solid cu SUA reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.
- Astăzi am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează: În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.
- În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.
- În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.
- Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.
- Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice:
- În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.
- În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile. Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.
UPDATE ora 14:38: Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la Palatul Cotroceni azi la ora 15:00.
UPDATE ora 14:00: Ședința CSAT s-a încheiat la această oră, după aproape două ore de discuții.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 1 martie 2022, începând cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni”, a transmis Administrația Prezidențială.
La ședință va participa și premierul Nicolae Ciucă.
Ce se află pe ordinea de zi:
- Evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România;
- Măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul național, în contextul securitar internațional.
În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.
O şedinţă CSAT a fost convocată şi joi, 24 februarie, imediat după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Preşedintele Klaus Iohannis a spus atunci că Rusia a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor, iar România condamnă ferm această agresiune.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia