Metoda foloseşte tehnica de secţionare şi vacuum-aspiraţie a tumorilor mamare, şi permite îndepărtarea parţială (biopsierea leziunilor mamare) sau totală a formaţiunilor patologice mamare cu sau fără expresie clinică (leziuni palpabile sau nepalpabile, dar cu expresie ecografică).
Comparativ cu chirurgia tradiţională, care se desfăşoară în sala de operaţie, necesită anestezie generală şi implică o incizie de cel puţin 2 centimetri, noua procedură implică o incizie minimă, de 3-5 milimetri, care se poate efectua în cabinetul medical, cu anestezie locală si ghidaj ecografic. Recuperarea este imediată, iar cicatricea internă şi externă este minimă.
Procedura se încheie cu plasarea unui reper ceramic la nivelul locului de excizie, aceasta având un rol foarte important în urmărirea ulterioară a pacientei, putând fi identificat ecografic, mamografic şi prin rezonanţă magnetică.
Conform statisticilor, cancerul mamar este a doua cauză de mortalitate la femei, după cancerul pulmonar. La nivel global la fiecare 3 minute, undeva pe glob, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân; 30% dintre toate formele de cancer apărute la femei sunt reprezentate de cancerul mamar; 1 din 8 femei riscă să dezvolte cancer de sân; 180.000 cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an; 40.000 femei mor anual datorita acestei afecţiuni. În România sunt diagnosticate cu cancer mamar anual 5600 femei. Sub 10% dintre pacientele noi ajung sa fie diagnosticate într-o fază incipientă, care asigură supravieţuirea maximă.