Terapia este de fapt un vaccin experimental, care se pare însă că a dat roade. Realizat prin eforturile comune ale unor cercetărori de la Oxford şi Barcelona, până în prezent, vaccinul a fost testat pe 13 pacienţi infectaţi cu virusul HIV. La cinci dintre ei, sistemul imunitar a reuşit să controleze virusul, pentru jumătate de an. Ca în cazul oricărui tratament, reacţia pacienţilor la vaccin depinde de mai mulţi factori.
„În primul rând, sunt persoane care au început tratamentul retroviral imediat după ce au fost infectate şi asta s-a putut face datorită tratamentului precoce. Asta a permis ca nivelul de virus din sânge să fie foarte scăzut. Al doilea factor este vaccinul folosit, vaccin care a fost capabil să înveţe din nou sistemul imunitar să reacţioneze faţă de unele zone ale virusului, astfel încât să evităm răspândirea acestuia şi, în al treilea rând, medicamentul folosit înainte de vaccin, numit Romidepsina,” declară cercetătorul Beatriz Mothe, potrivit Digi24.
Vaccinul ar putea ajunge pe piață abia peste 10 ani
Acum, cercetătorii vor să afle cum ar putea face să împiedice virusul HIV să atace sistemul imunitar, pentru perioade cât mai lungi de timp și poate chiar pentru tot restul vieţii bolnavului. „Ne mai rămâne să stabilim când este momentul oportun pentru a opri tratamentul. Ce nivel de încărcătură virală trebuie să avem, pentru a fi siguri că nici un pacient nu va reveni la situaţia anterioară,” adaugă Jose Molto, un alt cercetător implicat în acest proiect.
Și chiar dacă rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, experţii avertizează că varianta comercială a vaccinului, care să aibă toate aprobările autorităţilor sanitare, ar putea ajunge pe piaţă abia peste zece ani.