Noua mutație a coronavirusului este una dintre cele 45 de subtulpini derivate din Delta. Numită subvarianta AY.4.2, încă nu este clar dacă această tulpină este rezistentă la anticorpi sau dacă forma de boală pe care o cauzează este mai gravă sau nu decât varianta „mamă”.
Cercetătorii cred însă că noua tulpină tinde să devină dominantă, dar nu la fel de repede precum varianta Delta a înlocuit-o pe Alpha (tulpina britanică). Din acest motiv, încă nu este considerată una care să fie declarată „variantă îngrijorătoare”, cum s-a întâmplat cu Delta sau Alpha.
Este probabil să fie curând declarată de OMS „variantă investigată” (VUI).
Francois Balloux, director la Institutul de Genetică al University College London, spune că, dacă dovezile preliminare sunt confirmate, AY.4.2 poate fi cea mai infecțioasă tulpină de coronavirus, „dar trebuie să fim atenți în această etapă, căci Marea Britanie este singura țară în care această variantă a decolat în acest fel și tot nu aș exclude creșterea sa ca fiind un eveniment demografic aleator”.
Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic a spus despre apariția noii mutații a coronavirusului că „evident, vom urmări atent aceste cazuri. Programul de vaccinare va continua să fie prima noastră linie de apărare, la care se adaugă noile tratamente dezvoltate, testarea masivă și îndrumările de sănătate publică”.
Marea Britanie a anunțat luni peste 49.000 de cazuri noi, cel mai mare număr din iulie și până acum, dar nu este clar rolul jucat de varianta AY.4.2, care la final de septembrie reprezenta doar 6% din totalul cazurilor noi.
Foto: EPA