Apărută în Peru în august 2020, varianta Lambda este responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri din țările latino-americane. Între timp, cazuri de infectare cu tulpina Lambda au fost confirmate și pe teritoriul european, unde autoritățile depun acum eforturi ca să oprească răspândirea variantei Delta, depistată pentru prima dată în India. Iar pentru că deocamdată tulpina Lambda nu a fost studiată suficient, nu s-a stabilit în ce măsură răspândirea ei reprezintă un motiv de îngrijorare.

Până în acest moment, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, ci o consideră „o variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere a virusului, dar și că a fost depistată în mai multe țări. Încă nu se știe cât de contagioasă este.

Organizația Panamericană de Sănătate (OPS) anunță că în Peru varianta Lambda a devenit dominantă, fiind identificată în 82% dintre probele de laborator analizate în lunile mai și iunie. În aceeași perioadă, tulpina a fost descoperită în 31% dintre probele de laborator din Chile.

Potrivit
consilierului
regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez,
varianta
a fost confirmată deja în opt state din America Latină și
Caraibe, însă în cele mai multe dintre țări tulpina este
prezentă „în mod sporadic”.

Oficialul
precizează însă că nu există deocamdată dovezi clare că Lambda
este mai contagioase decât alte variante ale SARS-CoV-2.

„Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, precum Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să se concentreze pe controlul și reducere a transmiterii”, a mai spus Jairo Mendez, potrivit sursei citate.

Cazuri de infectare cu tulpina Lambda, depistate în Anglia

În ceea ce privește răspândirea variantei pe teritoriul european, Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a anunțat că au fost identificate câteva cazuri, precizând că tulpina are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”, însă este nevoie de studii aprofundate.

Datele despre răspândirea variantei Lambda apar în contextul în care mai multe state europene se confruntă cu o creștere a numărului de infectări, pusă pe seama tulpinii Delta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în august varianta identificată inițial în India va deveni dominantă.

Despre tulpina Delta se știe că este cu 60% mai contagioasă decât Alfa, varianta britanică, aceasta fiind, la rândul ei, cu 50% mai transmisibilă decât varianta inițială a coronavirusului, descoperită în Wuhan.

În acest context, reprezentanții OMS le recomandă persoanelor vaccinate anti-COVID-19 să poarte în continuare mască de protecție, să respecte regula distanței fizice și restul regulilor de protecție sanitară.

Urmărește-ne pe Google News