Asist.univ. Dr.Maria Gurau, seful Laboratorului din Clinica Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti simuleaza procedura pentru testarea Real Time PCR a unui virus, vineri, 27 martie 2020. Spitalul Universitar Veterinar de Urgenta din Romania - "Prof.dr. Alin Birtoiu", doneaza 5 sisteme real –time PCR pentru testarea COVID-19. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
20% din testele care au fost secvențiate în ultima săptămână în România au arătat circulația unei noi tulpini, cunoscută și ca Delta Plus, a afirmat într-un interviu pentru Digi24 cercetătorul Octavian Jurma, care a declarat și că noua variantă ar putea sta la baza valului cinci din România.
„Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la o normalitate care a dispărut”, a declarat Octavian Jurma.
În aceste condiții, specialistul atrage atenția că este nevoie de mai multă atenție acordată campaniei de vaccinare și nu o concentrare pe relaxarea măsurilor de protecție.
„Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei. E o certitudine statistică că COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță”, a precizat Octavian Jurma.
Delta Plus, indentificată prima dată în aprilie, a fost catalogată drept „îngrijorătoare”, întrucât specialiștii se tem că s-ar transmite mai repede și decât varianta Delta. Pentru moment nu există date care să indice că ar afecta eficiența vaccinurilor.