„Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la o normalitate care a dispărut”, a declarat Octavian Jurma.

Cercetătorul Octavian Jurma

În aceste condiții, specialistul atrage atenția că este nevoie de mai multă atenție acordată campaniei de vaccinare și nu o concentrare pe relaxarea măsurilor de protecție.

„Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei. E o certitudine statistică că COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță”, a precizat Octavian Jurma.

Delta Plus, indentificată prima dată în aprilie, a fost catalogată drept „îngrijorătoare”, întrucât specialiștii se tem că s-ar transmite mai repede și decât varianta Delta. Pentru moment nu există date care să indice că ar afecta eficiența vaccinurilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News