UPDATE ora 15:15: Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL, Marcel Ciolacu, cel propus de PSD, și Kelemen Hunor au făcut declarații imediat după ședință. Aceștia au anunțat că au luat o pauză și vor anunța dacă se vor întâlni în această seară sau mâine. Deocamdată, nu a fost anunțat un nume de premier. Nu s-au încheiat nici discuțiile privind împărțirea ministerelor.
Primul care a ieșit la declarații a fost Nicolae Ciucă (PNL).
„Sunt tehnici de negociere și fiecare dintre partide își negociază portofolile. În funcție de discuțiile din fiecare partid, ne vom întoarce la masa discuțiilor și vom relua negocierile după-amiază sau mâine. Nici noi nu vrem să intrăm într-o coaliție fără PSD, UDMR și minorități”, a declarat Nicolae Ciucă.
Acesta a mai precizat că nu s-a pus problema ca una dintre formațiuni să iasă din coaliție.
„Am convenit pe capitolul social, l-am încheiat, pe politic s-a încheiat, este redactat. Avem în continuare de ajustat câteva elemente la Justiție și am demarat negocierile pe ministere. În momentul acesta, fiecare dintre noi am convenit să luăm o pauză și vom continua discuțiile, urmând ca în această după-amiază sau mâine dimineață să reluăm negocierile. Fiecare minister este foarte important și nu există absolut niciun fel de discuție ca una din formațiuni să iasă din coaliție. (…) Nici noi nu vrem să intrăm în coaliție fără PSD, UDMR și minorități. Vom debloca această situație”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Imediat a ieșit la declarații a ieșit și Marcel Ciolacu, liderul PSD.
„Vrem ca până joi România să aibă un Guvern. Sunt normale anumite discuţii când formezi o coaliţie, când ai negocieri. Eu vreau să îi asigur pe români în continuare că joi România va avea un Guvern şi trebuie să înţelegem toţi care purtăm negocieri”, a transmis Marcel Ciolacu, vineri, după ședință
Șeful social-democraților a mai spus că PSD va ieși din coaliție dacă UDMR sau minoritățile nu vor face parte din viitorul guvern.
„Situația se deblochează prin negocieri. Noi am pornit ca această coaliție va fi formată din PNL, PSD, UDMR și minorități. Nu am alt mandat de la partid pentru altă majoritate. Logic înseamnă că eu n-am mandat pentru un guvern PSD – PNL. Dacă UDMR iese, iese și PSD pentru că nu am alt mandat”, a mai explicat Marcel Ciolacu.
Kelemen Hunor a declarat vineri, după întreruperea negocierilor, că: „Orice este posibil în această situație. Un singur lucru nu este posibil: UDMR să fie element de decor, să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și așteptând poștașul în fiecare lună”, a punctat acesta.
Întrebat de ce nu renunță UDMR la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua alte ministere, Kelemen Hunor a răspuns: „Care ministere? Putem să luăm funcția de prim-ministru, Internele, Justiția, Finanțele.”
Cu privire la anunțul lui Marcel Ciolacu, referitor la o retragere a PSD din discuții dacă se retrage UDMR, Kelemen Hunor a precizat că nu a solicitat ajutorul social-democraților la negocieri. „Nu am cerut sprijinul nimănui. Stau destul de bine pe picioarele mele”, a mai explicat liderul UDMR.
La finalul negocierilor de aseară președintele PNL Florin Cîțu a subliniat că singura soluție este ca PNL să fie primul partid care dă premierul în cadrul rotației. El a subliniat că PNL a înregistrat „marele succes” al negocierilor deoarece este „o mare victorie pentru PNL să dea primul premierul, fiind un partid mai mic”.
Asta în timp ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, la finalul discuțiilor, că cele două formațiuni sunt de acord să dea premierului prin rotație, dar nu au încă o decizie privind care va prelua prima dată conducerea executivului.
Atât PNL, cât și PSD au declarat zilele trecute că programul de guvernare este aproape finalizat și mai rămâne de ales numele premierului care va ocupa această funcție timp de un an jumătate în cadrul sistemului rotativ. În prezent, atât liberalii, cât și social-democrații au anunțat ce persoană au desemnat pentru a ocupa această funcție.
PNL l-a votat, joi, în cadrul Biroului Executiv în unanimitate pe Nicolae Ciucă pentru această funcție și el va conduce și negocierile cu PSD și UDMR. De asemenea, zilele trecute PSD l-a nominaliza pe Marcel Ciolacu pentru această funcție.
Cele două partide nu se înţeleg, deocamdată, nici în privinţa structurii Cabinetului, singura decizie luată fiind că este posibil să se rămână pe aceeaşi structură cu 18 ministere şi doi vicepremieri.