Protestele au loc după ce, luni, au început dezbaterile din Adunarea Națională pe tema proiectului de lege privind pensiile.
Centriștii lui Macron se află într-o poziție slăbită în Parlament după ce au pierdut majoritatea absolută în alegerile generale din iunie anul trecut. Pentru a trece proiectul de lege privind pensiile, ei se confruntă cu negocieri tensionate, în timpul cărora încearcă să-i convingă pe legislatorii din partidul de dreapta, Les Républicains, să îi susțină.
Potrivit Confederației Generale a Muncii (CGT), aproximativ 400.000 de persoane au ieșit în stradă Paris, o prezență comparabilă cu cea de la manifestația din 19 ianuarie, dar mai mică decât cea din 31 ianuarie, când 500.000 de oameni au protestat, potrivit centrului sindical, relatează Le Monde. Estimarea autorităților este încă așteptată.
„Această reformă va da peste cap viața mai multor generații. Dacă guvernul se încăpățânează să meargă înainte, ne vom intensifica protestul cu acțiuni mai lungi și mai dure”, a declarat liderul sindical Philippe Martinez de la CGT.
La rândul său, Laurent Berger, lider sindical al Confederației Democrate Franceze a Muncii (CFDT), a respins propunerile făcute de guvern, precum creșterea celor mai mici pensii.
„Aceste concesii sunt doar niște petice. Creșterea vârstei legale de pensionare la 64 de ani este nucleul acestei reforme și este profund nedreaptă. Este o nebunie democratică ca guvernul să plece urechea surdă la protest”, a spus Berger.
Devant le cortège, quelques dizaines de personnes font un clapping en lançant un slogan antifasciste. Les syndicats arrivent au boulevard du Temple. pic.twitter.com/dxS0YuT79T
— Wladimir Garcin-Berson (@vladogb) February 7, 2023
„Suntem epuizați de muncă. Pensionarea ar trebui să fie o a doua viață, nu o sală de așteptare pentru moarte”, a declarat pensionarul Bernard Chevalier la un protest în orașul Nisa de pe Coasta de Azur.
Sondajele de opinie continuă să arate că majoritatea francezilor dezaprobă planul lui Macron de a crește vârsta de pensionare la 64 de ani și de a mări numărul de ani în care oamenii trebuie să cotizeze pentru o pensie completă.
Vârsta actuală de pensionare, de 62 de ani, este cea mai mică din toate marile economii europene.
Potrivit Guvernului de la Paris, reforma va duce la economii brute de peste 17 miliarde de euro pe an până în 2030.
Sindicatele și opozanții de stânga spun că banii pot fi găsiți în altă parte, în special de la cei bogați, și că angajații trebuie protejați.
O nouă zi de demonstrații de stradă este planificată pentru sâmbătă.
Foto: Profimedia
michi • 08.02.2023, 14:00
La noi cand s-a majorat varsta de pensionare a afectat numai pensionarii speciali ... au iesit mai devreme la pensie!