”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 27 martie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl vom sărbători anul viitor”, a transmis Administrația Prezidențială.
Potrivit șefului statului, legea promulgată astăzi are prin urmare o semnificaţie deosebită, aceea de marcare a acestui moment important din istoria României.
”În acelaşi timp, România rămâne pe deplin angajată în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, un obiectiv naţional de politică externă, acesta fiind asumat formal inclusiv în Declaraţia privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova din anul 2010 Integrarea europeană este singurul drum care poate oferi un viitor prosper cetăţenilor Republicii Moldova. Acest obiectiv comun al Republicii Moldova şi al României poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, printr-o modernizare cuprinzătoare a statului şi instituţiilor sale, în conformitate cu valorile şi standardele europene, proces pe care România îl sprijină ferm”, mai spune președintele.
Cu prilejul zilei de 27 martie, Preşedintele României le transmite tuturor românilor cele mai calde urări, se mai arată în comunicat.
Proiectul a fost inițiat de deputatul PMP Eugen Tomac și a fost adoptat pe 14 martie de Parlament. Propunerea legislativă prevede că Guvernul României şi autorităţile locale şi centrale vor lua măsuri pentru ca în 27 martie să fie arborat drapelul României, să se intoneze imnului naţional şi să se folosească sigiliile cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
Actul normativ prevede că Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de autorităţile administraţiei centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural ştiinţifice dedicate acestei sărbători.
Autorităţile centrale şi locale pot sprijini material şi logistic aceste manifestări.
”Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 de ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România. Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire. Uitarea eroilor neamului românesc, uitarea istoriei este totuna cu trădarea”, afirmă Eugen Tomac, în expunerea de motive la proiectul de lege.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!