va permite continuarea studiilor in liceu.
Prelungirea invatamantului obligatoriu la zece clase ii obliga pe toti absolventii clasei a X-a din 2005 sa-si exprime in scris dorinta de a continua sau nu studiile, indiferent daca sunt elevi de liceu sau la grupuri scolare de arte si meserii. Indiferent unde vor termina clasa a X-a, vor primi la final un certificat de calificare gradul I, valabil oriunde in Europa. Absolventul de grup scolar poate sa se inscrie in clasa a XI-a un liceu teoretic sau tehnologic, cu alte cuvinte sa se „mute la liceu”, unde doreste, dar va sustine examene de diferente la disciplinele nestudiate.
Admiterea se va face in ordinea descrescatoare a mediilor, in limita locurilor libere, in cazul in care sunt mai multi candidati decat locuri. Acesta este asa numitul „an complementar”, la finalul caruia se primeste certificat de calificare de nivel II (inalta calificare), valabil oriunde in Europa, document pe care il vor primi si elevii care termina clasa a X-a de liceu.
Atentie! si elevii de liceu de clasa a X-a trebuie sa isi exprime dorinta de a continua sau nu studiile, la acelasi liceu sau la altul. Elevul care doreste sa studieze la a-celasi liceu va fi primit cu prioritate.
Dar daca vrea sa plece la un alt liceu (de la unul tehnologic, la unul teoretic, de exemplu) trebuie sa depuna cerere, sa dea examene de diferenta la disciplinele nestudiate si sa concureze cu media in cazul in care sunt mai multi candidati pe un loc. La sfarsitul clasei a XI-a, elevii primesc un certificat de calificare de nivel II (inalta calificare), valabil oriunde in Europa.
La finalul claselor a XII-a, respectiv a XIII-a pentru cei cu anul complementar, se elibereaza certificate de calificare nivel III (similar calificarii postliceale), valabil oriunde in Europa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News