Două orci fuseseră filmate anterior în largul coastei Africii de Sud, unde au fost observate înainte de a colabora pentru a vâna și ucide rechini, inclusiv din specia Marele Alb. „Dar asta ne-a luat pe nepregătite”, a spus Dr. Alison Towner, biologul rechinilor.
Dr. Towner, care lucrează la Universitatea Rhodes din Grahamstown, Africa de Sud, a studiază animalele de câțiva ani. Ea și colegii ei au publicat o relatare detaliată și înspăimântătoare a noilor lor observații, în Jurnalul African de Științe Marine.
Atacul, filmat în 2023, a fost, după cum au spus oamenii de știință, „singur și rapid”. Masculul de balenă ucigașă a ucis rechinul și i-a consumat ficatul, totul în mai puțin de două minute.
Oamenii de știință au capturat pentru prima dată imagini cu o dronă cu doi masculi de orcă ce lucrează împreună pentru a vâna mari rechini albi, în 2022.
Ei au spus apoi că animalele, supranumite Port și Tribord, deoarece înotătoarele lor dorsale sunt îndoite în direcții opuse, „au manifestat o predilecție pentru extragerea și consumarea ficatului rechinilor”.
În acest nou atac, orca Starboard a vânat pe cont propriu. Cercetătorii au descris modul în care orca a prins înotătoarea pectorală stângă a unui rechin tânăr de 2,5 m lungime și „a împins înainte de mai multe ori, înainte de a îl eviscera, în cele din urmă”.
Dr. Luke Rendell, cercetător de la Universitatea din St Andrews, a spus că este „o observație cu adevărat frumoasă” a comportamentului orcilor.
„Este interesant că este doar un animal”, a spus el pentru BBC News, și cât de multă îndemânare demonstrează în abordarea rechinului, lovindu-l în lateral și apucând înotătoarea pectorală pentru a se ține departe de acele fălci mari și urâte ale prăzii sale.
„Un rechin Marele Alb este o aglomerare tentantă și mare de hrană, așa că este deloc surprinzător că unele populații de orci în care acești rechini apar în număr suficient de mare au învățat să exploateze asta”.
Oamenii de știință nu știu ce motivează acest comportament, dar Dr. Towner a declarat pentru BBC News că devine evident că „activitățile umane, cum ar fi schimbările climatice și pescuitul industrial, exercită presiuni semnificative asupra oceanelor noastre”.
Și ar putea exista repercusiuni asupra sănătății balenelor ucigașe care vânează rechini, inclusiv ingerarea de toxine și metale din carnea de rechin.
„Perturbațiile în echilibrul prădătorilor de vârf pot afecta și alte specii”, a explicat dr. Towner. „Pinguinii africani pe cale de dispariție s-ar putea confrunta cu un atac crescut din partea focilor cu blană, dacă focile nu sunt mâncate de rechinii albi”.
Dr. Rendell a subliniat că nu există nicio modalitate de a ști dacă comportamentul este nou, sau pur și simplu observat pentru prima dată. „Dar ceea ce iese în evidență este cât de pricepute sunt aceste animale, ca vânători”.
Dr. Towner a adăugat că fiecare descoperire a acestor interacțiuni între orci și rechini a fost „fascinantă”.