Copilul a scăpat de singurătate, însă drama lui e departe de a fi luat sfârşit. Obligat până acum să se descurce singur într-un bordei aflat în inima pădurii, la un kilometru de cea mai apropiată formă de civilizaţie – localitatea argeşeană Ştefăneşti -, acum e nevoit să înveţe să trăiască printre necunoscuţi.
Centrul de Plasament din Piteşti, unde a fost internat joi în regim de urgenţă, îi oferă mese calde şi un acoperiş deasupra capului, însă nimic nu se poate compara cu căldura unui cămin şi dragostea părinţilor. Dar ai lui au uitat de el.
Mama şi-a luat lumea în cap, în urmă cu doi ani, iar tatăl lui stă plecat cu lunile, ca să muncească în diverse cotloane ale ţării, lăsându- l pe el să tremure nopţile în vârful patului, la fiecare zgomot făcut de sălbăticiunile pădurii.
A păşit sfios printre copiii prăpădiţi pentru care orfelinatul a devenit singura casă şi s-a bucurat de obiectele pe care le mai văzuse până acum doar la alţii, peste gard.
“În prima seară ne-am uitat la televizor şi m-am jucat pe calculator. Am mai făcut asta doar o dată până acum”, ne-a spus Andrei. Băiatul a avut noroc şi cu Andreea, o fată de 17 ani care ştie ce înseamnă viaţa la orfelinat, fiind abandonată şi ea de părinţi din fragedă pruncie.
Copiii vin aici înspăimântaţi, chiar dacă părăsesc cămine în care trăiau în condiţii groaznice, şi ea este mereu cea care îi ajută să se acomodeze în centru.
“Am încercat să îl fac să se integreze, dar o să îmi ia ceva timp. Probabil este afectat de faptul că a stat atâta timp singur în pădure. Este extrem de retras, însă îi place aici”, ne-a spus Andreea, care, după atâta “antrenament”, ar vrea să urmeze o carieră în asistenţă socială.

Instanţa îi va decide viitorul

Deşi părintele lui îl lăsa să se descurce singur cu lunile, bietului băiat îi este teamă acum că tatăl său se va speria când nu o să-l găsească acasă. În acest timp, reprezentanţii Protecţiei Copilului întocmesc un dosar şi vor cere în instanţă decăderea din drepturile părinteşti ale tutorelui.
Dacă vor avea câştig de cauză, Andrei va fi transferat la centrul în care sunt şi surorile lui şi va rămâne în grija statului până la vârsta de 18 ani sau până când termină studiile superioare, dacă va fi cazul.
Libertatea v-a prezentat ieri povestea tristă a băieţelului abandonat în coliba din mijlocul pădurii

Urmărește-ne pe Google News