Proiectul minier de la Rovina este dezvoltat de către compania canadiană Euro Sun Mining. Conform Profit.ro, la Rovina se află al doilea zăcământ de aur din Europa, după cel de la Roșia Montană.
Zăcământul ar conține 204 tone de aur și 635.000 de tone de cupru, conform sursei citate. Compania anunțase anterior că va demara lucrările în anul 2022.
Mining Watch susține că a blocat terenul după ce a ajuns în posesia a trei terenuri, cu o suprafață totală de 23.000 de metri pătrați, din zona depozitului de deșeuri.
Ca să avanseze proiectul, compania trebuie să aibă plan de urbanism. Ei bine, acum legea spune că pentru a face plan de urbanism și a schimba destinația terenurilor trebuie să ai acordul proprietarilor.
Roxana Pencea, membru fondator al Mining Watch:
Aceasta a mai spus pentru Libertatea că în felul acesta „nu există nicio șansă” ca proiectul să fie demarat în 2022.
Precedentul Roșia Montană
Este al doilea proiect aurifer din România care ar fi blocat, după Roșia Montană.
Compania canadiană Gabriel Resources a dat în judecată România la Curtea de Arbitraj de la Washington și cere despăgubiri de 4,8 miliarde de dolari pentru că nu a putut exploata zăcământul.
Situl a fost inclus în această vară în patrimoniul UNESCO.
Roxana Pencea face o comparație între Rovina și Roșia Montană.
În infamul proiect de lege din 2013 pentru Roșia Montană se prevedea exproprierea, chiar dacă nu este vorba de un proiect de utilitate publică, ci de utilitate privată. Însă legea nu s-a schimbat.
Roxana Pencea:
Pencea spune că viitorul îl reprezintă conceptul de „urban mining”, adică recuperarea și reciclarea metalelor din deșeuri precum telefoane sau calculatoare.
„Dar noi facem tot mine mari. Privim tot spre trecut, nu spre viitor”, punctează aceasta.
Cine este Euro Sun Mining
Compania Euro Sun Mining nu a răspuns solicitării Libertatea de a comenta situația până la ora publicării articolului.
Societatea este listată pe bursa din Toronto și are o capitalizare bursieră de doar 58,6 milioane de dolari canadieni, echivalentul a 45,8 milioane de dolari americani.
Anterior, compania se numea Carpathian Gold, dar și-a schimbat numele în Euro Sun Mining în 2016. Societatea a fost înființată în 2003.