„Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă, cu atât mai repede vor înceta incursiunile forţelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Gheorghi Tihîi, calificând aceste operaţiuni drept „absolut legitime”.

„Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietatea altora. Ucraina nu doreşte să anexeze niciun teritoriu în regiunea Kursk, dar doreşte să protejeze vieţile oamenilor săi”, a adăugat diplomatul ucrainean, citat de AFP, potrivit news.ro.

Tihîi a subliniat că numai de la începutul acestei veri au fost lansate peste 2.000 de lovituri ostile – dintre care 225 de bombe ghidate și peste 100 de rachete – dinspre regiunea Kursk către regiunea ucraineană vecină Sumî.

„Din păcate, Ucraina nu are suficiente capacităţi pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acţiune cu armele pe care le are, pentru a se apăra împotriva acestei terori. Nu avem încă soluţiile asupra cărora insistăm. Prin urmare, este necesar să folosim forţele armate ucrainene pentru a elibera aceste zone de frontieră de contingentele militare ruse care lovesc Ucraina”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Gheorghi Tihîi, Ucraina atinge „obiective adecvate” în regiunea Kursk şi va continua să facă acest lucru, deoarece este necesar pentru securitatea şi apărarea ţării. În plus, Tihîi a subliniat că operaţiunea din regiunea Kursk nu permite Rusiei să desfăşoare unităţi suplimentare în regiunea Doneţk şi complică logistica inamicului.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a 28 de localități pe un teritoriu întins pe 40 de kilometri în lățime și 12 kilometri în adâncime. „Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a spus Smirnov într-o o reuniune de criză convocată de liderul rus Vladimir Putin.

De partea sa, Ucraina a susţinut că a cucerit 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu rus, mai mult decât dublu faţă de estimarea guvernatorului din Kursk. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează la circa 800 de kilometri pătraţi acest teritoriu, evaluare făcută pe baza locaţiilor unde au fost semnalate trupe ucrainene, notează Agerpres.

Bloggerii militari ruşi scriu că armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri.

Urmărește-ne pe Google News