„Cu câteva clipe în urmă le-am adresat un mesaj de bun venit primelor cetățeni afgani care au ajuns în această seară la București. A fost un moment foarte emoționat – le-am spus că autoritățile române vor face tot ce ne stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României greu încercati condiții decente de trai și o șansă de a o lua de la capăt”, a declarat Bogdan Aurescu la ceremonia de primire de la Baza 90.
Ministrul de Externe a explicat că restul de 17 cetățeni afgani „au optat să continue călătoria prin alte mijloace către destinația lor finală”, iar o parte vor ajunge în perioada următoare în România.
Cetățenii afgani vor fi cazați în centrul de azil de la Galați în timp ce autoritățile vor analiza cererile de protecție internațională.
„Cei 139 de cetățeni afgani vor intra în carantină. După formalitățile la nivelul Poliției de Frontieră, efectivele de la Imigrări vor prelua cererile de protecție internațională și vor asigura cazarea și asistența cetățenilor afgani în centrele de azil, mai precis în centrul de azil de la Galați. Excepția o reprezintă cetățenii afgani care au permise de ședere valabile (…) După obținerea unei forme de protecție, aceștia vor putea fi înscriși în programe de integrare.”, a declarat secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu.
156 de cetățeni afgani au fost evacuați în urma intervenției statului român, potrivit unui anunț făcut de MAE pe 5 septembrie. Ei se adaugă evacuării celor 49 de români care au solicitat repatrierea după ce țara a fost cucerită de talibani și altor șapte cetățeni ai unor state aliate.
Afganii fac parte din categoriile de persoane vulnerabile: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora.
După ce militarii americani au părăsit Afganistanul și aeroportul din Kabul a fost prealuat de talibani, România a făcut eforturi pentru a evacua afganii aflați la risc pe granița terestră cu Pakistanul, unde au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad şi transportaţi într-un loc unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.
Până acum, începând cu 13 august, au fost evacuați, prin diverse modalități, toți cetățenii români care și-au exprimat această opțiune, 49 la număr. Alți nouă au anunțat autoritățile române că nu doresc să plece.
Până la retragerea americană, peste 122.000 de persoane au fost evacuate de pe aeroportul Kabul, operațiune începută din iulie, care a devenit haotică după 15 august când talibanii au intrat în Kabul și au preluat puterea. După retragerea americanilor pe 30 august, zborurile au fost oprite pe aeroport, primul zbor comercial primind autorizare de decolare abia joi, 9 septembrie.