Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl din prima zi de război, însă personalul ucrainean care se afla acolo în momentul capturării a continuat să deruleze operațiunile de zi cu zi la locul unde sunt amplasate instalațiile de gestionare a deșeurilor radioactive.
După patru săptămâni de lucru non-stop, 64 de persoane, inclusiv 50 de lucrători în schimburi, au putut pleca din unitate, după ce au fost înlocuiți cu 46 de voluntari, a transmis conducerea centralei.
Autoritatea Națională de Reglementare din Ucrainei a confirmat că rotația personalului la fața locului a început dimineața și că cei plecați au fost deja înlocuiți cu alți angajați ucraineni.
Într-un comunicat transmis la începutul lunii martie, Rafael Grossi, director general la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, își exprima îngrijorarea pentru angajaţii centralei care trăiesc „într-un stres enorm şi fără odihna necesară”. Astăzi, Grossi a salutat vestea despre rotația parțială a personalului, printr-un mesaj publicat pe Twitter.
În urmă cu câteva zile, fiul unuia dintre unuia dintre angajații de la Cernobîl, reușise să vorbească cu tatăl său și a povestit pentru televiziunea publică ucraineană în ce condiții îngrozitoare lucrează angajații rămași ostatici.
„Muncitorii sunt foarte obosiți. Lucrează de 24 de zile, sunt conștienți de toată responsabilitatea față de țară. În ceea ce privește mâncarea, mănâncă o dată pe zi, din stocurile care erau în cantina întreprinderii de stat”, a spus bărbatul, potrivit televiziunii de stat din Ucraina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia