Potrivit Live Science, secretul era ascuns într-un strat de roci vulcanice diamantifere, denumite chimberlit.
Chimberlitul se găsește la adâncimi foarte mari, în magma din mantaua terestră şi poate aduna diamante în drumul său spre suprafaţă, atunci când sunt erupţii vulcanice.
De altfel, chimberlitul din insula Baffin, situată în nordul Canadei, este colectat de o companie care se ocupă cu extragerea diamantelor.
Potrivit oamenilor de știință care au făcut descoperirea, din punct de vedere chimic, compoziţia chimberlitului de pe insula Baffin este asemenea unui continent dispărut, format 3 miliarde de ani în urmă și dispărut de 150 de milioane de ani.
Găsirea acestor piese „pierdute” este ca și găsirea unei piese dintr-un puzzle.
Maya Kopylova, conducătorul studiului, geolog la University of British Columbia din Canada:
Kopylova a mai explicat că un fragment din cratonul nord-atlantic este în prezent parte din Scoţia, iar un altul face parte din Groenlanda; mai este unul, parte a peninsulei Labrador din partea de est a Canadei.
Studiul condus de geologul Kopylova a mai arătat că acest chimberlit de pe insula Baffin provine de la o adâncime de aproape 400 de kilometri, fiind similar din punct de vedere chimic cu mostrele de roci din mantaua terestră de sub cratonul Atlanticului de Nord, în Groenlanda.