În mijlocul verii, pe 17 iulie, au început lucrările pentru “modernizarea și reabilitarea termică” a Școlii Gimnaziale Sf. Andrei din Drumul Taberei. Acestea ar trebui să dureze un an, până în 2021, conform datelor de pe panoul de șantier.

Fațada școlii a fost ocupată de schele

Contract atribuit în toamna anului trecut

Lucrările fac parte dintr-un proiect de reabilitare și modernizare a cinci școli din sectorul 6, finanțat cu fonduri europene.

Contractul total pentru ”serviciile de proiectare și execuție de lucrări”, incluzând și lucrările pentru Școala Sf. Andrei, e în valoare de 30.696.521,02 lei (6,2 milioane de euro) și a fost atribuit firmei Sicor SRL, în toamna anului trecut, dar lucrările la școală au început abia acum două luni.

Sălile de clasă arată ca un șantier

“Sunt niște proiecte-pilot. Se urmărește scăderea consumului, aducerea spre nivelul de clădire verde. Nu e o simplă reabilitare”, a spus un reprezentant al firmei Ss Architecture And Texture Srl, care s-a ocupat de partea de arhitectură a proiectului.

Containerele, soluție de avarie

Directorul școlii Sf. Andrei, Smaranda Mirela Partenie, a declarat vineri că nu se știe exact când vor fi gata lucrările de modernizare și reabilitare. La Sf. Andrei învață peste 1.700 de elevi.

“Despre o dată exactă nu s-a pronunțat nimeni. Undeva în cursul lunii noiembrie”, a mai precizat directorul școlii, asta deși pe panoul din fața instituției scrie abia 2021.

La începutul săptămânii, directoarea a dat alt termen. A spus atunci că i s-a comunicat că “în maxim o lună se finalizează lucrarea”.

Ca soluție de avarie vor fi montate containere în curtea școlii.

“Au început să se aducă în curtea școlii containere. Sunt în curs de asamblare, vom avea la dispoziție săli de clasă modulare. În funcție de evoluția pandemiei, de numărul de săli de care vom dispune, vom propune conform procedurii și scenarii de lucru”, a spus directorul școlii.

Desenele copiilor de la sărbătorile de iarnă au ajuns pe jos, printre materiale de construcție

“Nu toți 1.700 de elevi vor învăța în containere. O parte, online. Au zis ca după două săptămâni ne vor pune parterul la dispoziție”, a adăugat Partenie.

ISMB: “Până acum nu am primit nicio înștiințare de la «Sf. Andrei»”

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) au declarat pentru Libertatea că nu au fost înștiințați de vreo modificare în felul în care se vor organiza orele la Școala Gimnazială Sf. Andrei.

“Școala începe pentru toți copiii pe 14 septembrie. Directorul unității școlare, care cunoaște situația locală, trebuie să facă demersuri, atât către noi, ca să ne înștiințeze, dar până acum nu am primit nicio înștiințare de la «Sf. Andrei», cât și către autoritățile locale”, a explicat Roxana Cercel, responsabilă cu informarea publică în cadrul ISMB.

Administrația Școlilor Sector 6: “Răspundem în 30 de zile”

Administrația Școlilor Sector 6, din subordinea Primăriei Sectorului 6, nu a răspuns întrebărilor ziarului.

I-am întrebat de ce lucrările de “modernizare și reabilitate termică” au început abia în vară și când vor fi finalizate, în ce formă se vor desfășura cursurile.

“Răspunsul va fi comunicat în 30 de zile”, a precizat instituția.

Firma câștigătoare, abonată la reabilitări de blocuri din sectoarele 2 și 6

Sicor, firma câștigătoare, a avut o cifră de afaceri de 56.543.243 de lei și un profit de 3.770.447 de lei în 2019, conform termene.ro. Asociații sunt Constantin Panaitescu, Mimi Panaitescu și Adrian Constantin Panaitescu.

Sicor a reabilitat termic sute de blocuri în sectorul 2 și în sectorul 6 în ultimii patru ani. Unii locatari s-au plâns atunci de lucrările proaste.

În 2019, firma a câștigat contracte în valoare de peste 67 milioane de lei cu Primăria Sectorului 6, prin licitație directă, majoritatea pentru reabilitarea unor școli sau a unor blocuri din sectorul 6, conform termene.ro.

Contractele câștigate de Sicor între 2017-2019 afișate pe termene.ro.

Libertatea a încercat să ia legătura cu reprezentanții firmei care execută lucrările pentru a afla data la care acestea ar putea fi terminate. La numerele afișate pe termene.ro, nu a răspuns însă nimeni.

Proiectant e o firmă fondată de fratele fostului primar Poteraș

În cazul școlii Sf. Andrei, proiectantul general este firma Proiectech Construct SRL, al cărei cofondator este George Poteraș, fratele lui Cristian Poteraș, primar al sectorului 6 între 2004 și 2012, ajuns la închisoare pentru retrocedări frauduloase. George Poteraș nu mai deține acțiuni în firmă în prezent.

 
 

Urmărește-ne pe Google News